Ternyák Csaba érsek hamvazószerdán: Most tegyük intenzívebbé lelki életünket

Hazai – 2024. február 15., csütörtök | 17:14

Február 14-én, hamvazószerdán az egri főszékesegyházban celebrált szentmisét Ternyák Csaba érsek. Homíliájában a főpásztor kiemelte: ez kedvező időszak arra, hogy intenzívebbé tegyük lelki életünket, és megújítsuk kapcsolatunkat Istennel és embertársainkkal. Ebben Isten igéje is segítségünkre siet és inspirál bennünket.

Hamvazószerda a nagyböjt kezdete, ebben az időszakban imádsággal, böjttel és alamizsnálkodással készülünk arra, hogy Krisztus feltámadását méltó módon tudjuk megünnepelni – mondta a szentmise kezdetén a főpásztor.

Az érsek emlékeztetett: Szent Pál apostol a szentleckében azt mondja, hogy „most van itt az alkalmas idő, most van itt az üdvösség napja” (vö. 2Kor 6,2), tehát szinte sürget az azonnali változásra, az örök emberi tulajdonság, a halogatás ellen szólva.

Hamvazószerda különlegessége, hogy hamuval hint meg bennünket az Egyház, s ennek jelentése van. Tanújelét adjuk annak a megrázó felismerésnek, hogy rádöbbenünk: por és hamu vagyunk. Ez a rítus mégsem a szomorúság vagy a kényszerű beletörődés jele, ellenkezőleg, arról tanúskodik, hogy

Isten igéje a halál ösvényét is bevilágítja a feltámadás hitével,

azzal a reménnyel, hogy ránk is a boldog feltámadás vár – mondta Ternyák Csaba.

Bűnbánati cselekedeteink hitünk legmélyebb titkát juttatják kifejezésre, tudván, ha Krisztussal élünk és vele meghalunk, az örök életben is vele leszünk. Amikor az alamizsna által megfosztjuk magunkat javainktól, figyelmünket a rászorulókra irányítjuk, nem saját önzésünkre – emelte ki a főpásztor.

Ferenc pápa idei nagyböjti üzenetét felidézve az érsek rámutatott: cselekvésre buzdít a Szentatya, s ebbe az is beleértendő, ha megállunk imádkozni, vagy amint az irgalmas szamaritánus állt meg – a felebaráti szeretettől vezérelve. Isten jelenlétében testvérekké válunk, társak leszünk. Ferenc pápa azt kéri:

találjunk alkalmakat, amikor lelassulunk, magunkba szállunk és magunkból kilépve a másik emberre figyelünk.

Az imádság nem a kötelességteljesítésről, a feladat elvégzéséről szól, hanem a személyes istenkapcsolat kialakításáról, arról, hogy válaszoljunk Isten szeretetére. Kérjük a Boldogságos Szűz közbenjárását, hogy imádkozzon értünk, mert „most van itt az alkalmas idő, most van itt az üdvösség napja” – zárta tanítását az egri érsek.

A szertartáson a papság az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával megjelölte a hívek homlokát, emlékeztetve a mulandóságra.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Bérczessy András

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria