Vecsernyén vettek részt Gödöllőn a hazánkba látogató melkita érsekek

Hazai – 2019. február 28., csütörtök | 11:57

Február 27-én a gödöllői Szent Kereszt görögkatolikus templomban vett részt vecsernyén a hazánkba látogató Jusszef Abszi (I. József) melkita görögkatolikus pátriárka, Jean Abdo Arbach, Homsz melkita érseke és Nicolas Antiba érsek, Damaszkusz pátriárkai helytartója.

Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárka és két püspöktestvére magyarországi látogatásuk során felkeresik a hazai görögkatolikus híveket is. Az első találkozó helyszíne a 2014-ben felszentelt gödöllői Szent Kereszt görögkatolikus templom volt, ahol Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Sivadó János parókus, valamint a Görögkatolikus Metropólia számos lelkipásztora köszöntötte a szíriai főpásztorokat. Az eseményen részt vett Balogh Péter Piusz gödöllői premontrei apát is.

A találkozó közös vecsernyével kezdődött, melyet Bazil remete és Kasszián szent életű atya tiszteletére imádkoztak, akiket február 28-án ünnepelnek a bizánci rítusú katolikusok. Az alkonyati zsolozsmát Kocsis Fülöp érsek vezette, az énekes szolgálatot a görögkatolikus szeminaristák kórusa látta el.

A vecsernye végén Kocsis Fülöp szólt a jelenlevőkhöz. Elmondta, a Szent Kereszt-templom még csak épülőfélben van, látható, hogy még hiányos az ikonosztáz és a falak festése, de ez is azt bizonyítja, a gödöllői görögkatolikus közösség épül és fejlődik. A főpásztor emlékeztetett Szíriában tett látogatásaira, ahol megígérte, hogy imádkozni fog az üldözött keresztényekért.      

Ezt követően Jusszef Abszi pátriárka üdvözölte a híveket. A melkita főpásztor köszönetét fejezte ki, hogy részt vehetett a vecsernyén, mert a közös imádság összeköt és megerősít minket. Tolmácsolta a Szíriában élő keresztények üdvözletét, és emlékeztetett arra, Damaszkusz az a föld, ahol Szent Pál, a népek apostola megkeresztelkedett.

Bár Kocsis Fülöp érsek már kétszer felkereste őket Szíriában, ez az első alkalom, hogy a három főpásztor együtt látogat Magyarországra, ahol örömmel tapasztalták a magyar kormány és a magyar nép üldözött keresztények melletti kiállását. Jusszef Abszi hozzátette, nagyon hisznek Jézusban, hogy segítségével át tudják vészelni a nehéz időket, ahogyan Magyarország is átvészelte a történelem viszontagságait.

„Megtapasztalhattuk, hogy a magyar népnek nagy a hite, és rendkívül ragaszkodik hagyományaihoz. Öröm volt látni a békét  és a reményt, ami a magyarok szívében van. Bízzunk benne, hogy ezt a reményt tovább tudják adni Nyugat-Európának. Szeretnénk, hogy Isten visszatérjen a hétköznapjaikba, mert Ő a boldogság forrása. Az önök hite az, ami leginkább reményt ad nekünk”  – zárta beszédét Jusszef Abszi.

A melkita görögkatolikus pátriárka ezt követően egy kereszttel ajándékozta meg Kocsis Fülöp érseket, hozzátéve, hogy ez a jelkép hitünket egyesíti. A szertartás végén a pátriárka Kocsis Fülöp kérésére ezzel a kereszttel adott áldást a megjelentekre.

A vecsernyét követően a templom előtt csoportkép készült a résztvevőkről; a találkozót kötetlen beszélgetés zárta. A délután folyamán a három szíriai főpásztor a megjelent lelkipásztorokat és családtagjaikat fogadta.

Február 28-án, csütörtökön 14 órától Keresztes Szilárd nyugalmazott püspök látja vendégül a pátriárkát, aki 15 órától a Rózsák terei templomban mutat be arab nyelvű Szent Liturgiát, amelyre más országokból is érkeznek arab nyelvű keresztények.

Fotó: Merényi Zita

Benke Zsuzsa/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria