Lwanga Szent Károly és vértanútársai

Kultúra – 2024. június 3., hétfő | 6:00

Lwanga Károly az Actio Catholica és az afrikai ifjúság védőszentje; 1886-ban halt vértanúhalált társaival. Június 3-án emlékezünk rájuk.

Lwanga Szent Károly (luganda nyelven: Kaloli Lwanga) 1860. január 1-jén született a történelmi Bugandai Királyságban, amely a mai Uganda középső és déli részét fedte le. 

A francia Fehér Atyák (Afrika Misszionáriusai kongregáció) közösségének első csoportja 1879-ben érkezett a Bugandai Királyságba. Az első üldöztetés után II. Mwanga király maga hívta vissza a térítő szerzeteseket 1884-ben. Az udvarban voltak keresztények, köztük Lwanga Károly, aki a királyi apródok vezetője volt, majd az uralkodó majordomusa lett, miután az lefejeztette elődjét, a szintén katolikus Joseph Mukasa Balikuddembét 1885 novemberében. Balikuddembe vétke az volt, hogy megfeddte az uralkodót az anglikán hittérítők meggyilkolásáért.

Az üldöztetés újabb hulláma ugyanis azzal kezdődött, hogy az uralkodó kivégeztetett számos anglikán misszionáriust, köztük James Hannington püspököt, az anglikán közösség vezetőjét. Joseph Mukasa Balikuddembe majordomus, katolikus világi hitoktató elítélte a gyilkosságokat, amelyektől már előtte is próbálta eltanácsolni Mwanga királyt.

A király válaszul lefejeztette Balikuddembét, és letartóztatta követőit 1885. november 15-én; pozícióját pedig átruházta Lwanga Károlyra. Lwanga Károly még aznap megkérte az egyik francia fehér atyát, hogy keresztelje meg őt és több apródját (akiket a múltban rendszeresen ő védett meg a király közeledéseitől). Állítólag mintegy száz katekumen részesült aznap a keresztség szentségében.

Mwanga király rendeletbe adta, hogy aki nem hagyja el a keresztény vallást, azt megöleti. A keresztények ellen fordulása hátterében részben az állt, hogy attól félt, elveszíti korlátlan hatalmát alattvalói felett, ha sokan áttérnek. 

1886. május 25-én összehívta az udvart Munyonyóba, ahol két apródot halálra ítélt. Másnap reggel Lwanga Károly titokban megkeresztelte azokat az apródjait, akik még csak katekumenek voltak. Még aznap a király feltette az udvar tagjainak a kérdést, hajlandóak-e megtagadni keresztény hitüket:

Azok, akik nem imádkoznak, álljanak mellém, azok, akik imádkoznak, álljanak a másik oldalra” 

– adta ki az utasítást.

Lwanga Károly fejezte ki elsőként, hogy hű marad hitéhez, majd követték az apródok. Mindannyiukat halálra ítélték. Munyonyóból gyalogoltak át megkötözve kivégzésük helyszínére, Namugongóba. Az ítéletet június 3-án hajtották végre.

 

Lwanga Károlyt külön végezték ki. A máglyán azt mondta a „szent tűz őrének”:

Mintha csak vizet öntenél rám. Kérlek, bánd meg bűneidet, és légy te is keresztény, mint én”.

12 katolikus és 9 anglikán fiút és férfit égettek meg elevenen. 

A mártírok névsora ITT található.

A huszonkét ugandai vértanút XV. Benedek pápa 1920-ban avatta boldoggá. XI. Piusz pápa 1934-ben Lwanga Károlyt az Actio Catholica és az afrikai ifjúság védőszentjévé nyilvánította. VI. Pál pápa 1964. október 18-án, a II. Vatikáni Zsinat harmadik ülésszaka alatt avatta őket szentté.

Namugongo, az ugandai vértanúk nemzeti kegyhelye a főváros, Kampala közvetlen közelében fekszik, jóformán annak a része; Lwanga Szent Károly vértanúhalálának helyszínén épült. VI. Pál pápa volt az első egyházfő, aki apostoli utat tett a szubszaharai Afrikába, ennek során, 1969-ben meglátogatta a namugongói kegyhelyet is.

Forrás: Amecea.org; Vatican News; Wikipedia

Fotó: Wikimedia Commons; Ugandamartyrsshrine.org.ug/

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria

EreklyetartóMunyonyoNamugongoNamugongo