A tisztaságban Isten dicsősége mutatkozik meg – Imaest Győrben és Szombathelyen

Hazai – 2017. október 25., szerda | 19:58

A „Tiszta szerelem – lehetséges?” címmel meghirdetett imaestet, számos belföldi és határon túli helyszínhez csatlakozva, október 18-án, Szent Lukács evangélista ünnepén Győrben és Szombathelyen is megszervezték.

A győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban szentmisével kezdődött az áhítat, amelyet Bakos Rafael OCD mutatott be. A kármelita szerzetes szentbeszédében rámutatott arra, hogy Szent Lukács evangéliumában Krisztus bűnösök iránti irgalmas szeretetét emeli ki. Lukács részletesen elbeszéli Jézus születéstörténetét, tőle tudjuk meg a legtöbbet Szűz Máriáról és a Jézust követő asszonyokról.

A szentmisét követő elmélkedésében Bakos Rafael – Szent II. János Pál pápa A test teológiája címmel megjelent kötetéből idézve – felhívta a figyelmet arra, hogy a test és a szexualitás Isten ajándéka: „Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják Isten misztériumát, melyet a test által nyilatkoztat ki. A tisztaság Isten dicsőségének ragyogása az emberi testben, melyen keresztül megmutatkozik a férfiasság és a nőiesség. A szív tisztasága lehetővé teszi, hogy az emberi testet, a sajátunkat éppúgy, mint a felebarátunkét, a Szentlélek templomának és az isteni szépség megnyilvánulásának lássuk.”

Ahhoz, hogy Istenhez közel kerüljünk, fontosak az emberi kapcsolatok, a mások iránti nyitottság, a bizalom. A tapasztalatok kölcsönös megosztása gazdagít bennünket, és közelebb vezet Istenhez – hangsúlyozta a lelkipásztor, majd figyelmeztetett napjaink veszélyeire: a kommunikáció modern eszközein keresztül feldolgozhatatlan mennyiségű információ jut el hozzánk, számos hirdetés gyors és könnyű kikapcsolódásra biztat, a test a vágy kielégítésének eszközévé válik. Ha engedtünk a kísértésnek, ne keseredjünk el, álljunk fel, kérjünk segítséget – bátorította a hallgatókat az előadó.

A tisztaság nem valaminek a hiánya, hanem valaminek a megléte, egy olyan intenzív szeretet jelenléte a szívem mélyén, amely engem Jézussal és embertársammal is összeköt. Mivel Jézus szeretete köt össze minket egymással, így biztosan remélhetem azt, hogy ez a szeretet nem fog elmúlni. Ennek a szeretetnek útja van, ezt a szeretetet a megosztásban lehet elsajátítani, a lelkek egymás előtti feltárulkozásával, a közös imák által, a közös élmények, tapasztalatok révén, amikor átélünk egy közös küldetést – zárta gondolatait Bakos Rafael.

Az elmélkedést szentségimádás követte, melynek során a résztvevők a lelki és testi tisztaság megőrzéséért imádkoztak, valamint azért, hogy a fiatalok mellé olyan nevelőket adjon Isten, akik megmutatják, hogyan érhetik el a tisztaság útját, és miként tarthatnak ki rajta. A program a helyi Tiszta Szívek Mozgalma, a Nyolc Boldogság Közösség, valamint az Országos Lelkipásztori Intézet együttműködésével jött létre.

* * *

Szombathelyen az előző évekhez hasonlóan idén is a ferences templom adott otthont a tiszta szerelem-imaestnek.

Az est szentmisével kezdődött, melyet Székely János megyéspüspök mutatott be, majd egy fiatal házaspár tanúságtétele, szentségimádás, közbenjáró ima és agapé következett. A zenei szolgálatot a KID zenekar látta el.

A résztvevők imádkoztak azért, hogy tudjanak Jézus mellett dönteni, rátekinteni úgy, mint a vízen járó Péter. Kérték az Úr segítségét, hogy nemi identitásukat az Ő akarata szerinti, eredeti szépségében élhessék meg kapcsolataikban.

A program célja az volt, hogy minél jobban segítsék a fiatalokat a tisztaság megélésében, hogy aztán boldog házasságban élhessenek, szerelmük által is tanúságot téve a krisztusi értékrendről.

Forrás: Győri Egyházmegye, Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Németh Péter, Kissné Takács Eszter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria