Adományokat vitt Barabásra a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász

Hazai – 2022. március 16., szerda | 15:45

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász március 13-án adományokat vitt Barabásra a karitász segítőpontjára, az előzetes igények felmérése alapján többek között meleg takarót, almát, banánt, csokit és nápolyit. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója is a határ menti településre látogatott. Az alábbiakban Sinkovicsné Máté Hortenzia igazgatóhelyettes beszámolóját olvashatják.

Ottjártunkkor Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója éppen egy újabb segélyszállítmány Ukrajnába való átszállítását szervezte, ezen adományokkal támogatva a helyi közösségeket a menekültek ellátásában. A Katolikus Karitász országos önkéntes hálózatának köszönhetően a határon túli segítés és a határ menti bázison való jelenlét mellett a plébániákhoz köthető karitászcsoportok tagjain keresztül gyakorlatilag az egész országban koordinálják a segítségnyújtást, sokszor helyi erőforrásokra is támaszkodva.

A helyszínen volt a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász igazgatója, Oláh Tamás is, aki elmondta, hogy Barabás település polgármesterével, Daróczi Gáborral kezdettől fogva zavartalan az együttműködés a segítséget kérők támogatásában. Az egyházmegyéhez tartozó karitászcsoportok is aktívan közreműködnek a segítségnyújtásban, például a kisvárdai csoport önkéntesei, akik mindennap 100 darab úti csomagot készítenek a menekültek számára. Sokszintű, sokoldalú együttműködés tapasztalható.

Időközben egy furgon érkezett Ausztriából babaholmikkal és tartós élelmiszerekkel megpakolva. Az önkéntesek percek alatt lepakoltak és elraktározták az adományokat.

A menekültek a nap folyamán az eddigiekhez képest kisebb létszámban érkeztek, sokan csak néhány órát töltenek itt, hogy erőt merítve folytassák útjukat Németország, Franciaország, Olaszország felé. Van, akikért ismerősök, rokonok jönnek, van, akiket az önkéntesek szállítanak Budapestre, Záhonyba vagy a fehérgyarmati közösségi szállásra. Elcsigázottak, de érződik egyfajta megkönnyebbülés is annak köszönhetően, hogy biztonságban vannak. Egy idős házaspár két hétig lakott pincében a bombázások alatt, most érződik rajtuk a jobb jövőben való reménykedés. Az önkéntesek a nyelvi nehézségek ellenére vigasztaló, biztató szeretettel fordulnak a menekültek felé.

Écsy Gábor atya pedig vasárnap lévén szentmisét celebrált a mai napon szolgálatot teljesítők nagy örömére. Igazán különleges élmény volt, különleges körülmények között.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász; Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria