Balogh Péter Piusz gödöllői apát tartott lelkigyakorlatot a Nagyváradi Egyházmegye kántorainak

Külhoni – 2019. március 5., kedd | 9:42

Kántorai és kórusvezetői számára szervezett lelkinapot a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Egyházzenei Központja március 2-án. A hatodik alkalommal megrendezett eseményen az egyházi alkalmazásban lévő, illetve az önkéntes zenei szolgálattevők vettek részt.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az előadásokat Balogh Péter Piusz premontrei gödöllői apát tartotta, a műhelyeket pedig az őt kísérő Farkas Domonkos és Kája Sándor vezették.

A lelkinapot megnyitó reggeli dicséret közös eléneklése után Böcskei László nagyváradi megyéspüspök köszöntötte a Gödöllőről érkezett vendégeket, valamint az egyházmegye kántorait. Örömét fejezte ki azért, hogy minden évben sikerül egy ilyen lehetőséget biztosítani azok számára, akik az egyházmegyében a liturgikus zenét művelik, hogy egymással találkozhassanak, lelkileg töltekezhessenek és szakmailag fejlődhessenek.


A főpásztor beszélt a kántori szolgálat szépségeiről és kihívásairól is. Kiemelte: a kántorok a lelkipásztorok közeli munkatársai kell hogy legyenek, egymás munkáját kell kiegészíteniük. A hivatások folytonos csökkenésével egyre több feladat hárul a kántorokra közösségeikben.

Böcskei László a nagyböjt közeledtére is felhívta a figyelmet. Egy olyan időszak kezdődik, amely ismét más sajátos feladatokat követel meg a kántoroktól – hangsúlyozta a nagyváradi megyéspüspök. Kegyelmekben gazdag, áldott nagyböjtöt kívánva zárta köszöntőbeszédét, majd átadta a szót a vendég előadóknak.

Balogh Piusz apát előadásában a szentek tiszteletéről beszélt. Farkas Domonkos a népénektár elektronikus változatát mutatta be, míg Kája Sándor a szentmisén való szolgálatról tartott előadást. A lelkinap második felében beszélgetés keretében mélyítették el az új ismereteket a résztvevők.

Forrás és fotó: Nagyváradi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria