Bodajkra zarándokoltak a székesfehérvári egyházmegye papjai

Hazai – 2024. szeptember 2., hétfő | 12:20

Spányi Antal megyéspüspök idén 20. alkalommal hívta közös hálaadásra a székesfehérvári egyházmegye papjait Bodajkra, hogy az augusztus 29-ei zarándoklaton a Segítő Szűzanyához forduljanak imában az egyházmegyéért, a hivatásukért.

Ugrits Tamás pasztorális helynök köszöntője után Spányi Antal püspök gondolatai a hálaadásról szóltak. A főpásztor köszönetet mondott Istennek a papságra szóló meghívásért, a szolgálatért, a pasztorációs eredményekért, az egyházmegyéért, a papi közösségért.

A hálaadásról szóló gondolataiban a püspök elsőként Isten meghívásáért mondott köszönetet, ami titok és egyben nagy öröm a pap életében. A kiválasztottság lelki emelkedettséggel jár, amit az emberi gyengeségek sem tehetnek tönkre, mert van lehetőség felállni, újra kezdeni, újra elindulni Jézus nyomában. Örömet ad az a tapasztalat is, hogy az Úr kezében alkalmas eszközzé válhat a pap: szavai, gesztusai, imái által békét, erőt, eligazítást kapnak, akik hozzá fordulnak.

A hálaadásról elmélkedve a szolgálat öröméért is köszönetet mondott a főpásztor, azért a szolgálatért, ami sokféle lehetőséget biztosít Isten szeretetének a továbbadására.

A meghallgatás, a jótanács, a tanítás, az igazság hirdetése, a jegyesek felkészítése, a katekézisek, a szentmiséken elhangzó szentbeszédek, a betegek felkeresése és megerősítése, a szentségek kiszolgáltatása mellett

szolgálat lehet a szeretetteljes fogadtatás alkalmatlan időben, de minden ima és a zsolozsma is

– hívta fel a mindennapi papi élet jelentőségére a figyelmet a püspök. Sokszor megterhelő teljesíteni a számos feladatot, és sokszor nincs is látványos eredménye. De

mindenkinek van sajátos karizmája, amiben igazán jó és ami személyes feltöltődést ad Isten kegyelme által.

A pasztorációban elért látható és nem látható sikerekért is hálát adott a püspök. Azokért is, amelyek eredménytelen fáradozásnak tűnnek és azokért is, amelyek Krisztus által új életre keltik az Istentől távol élőket, az istenkeresőket. Sokszor egy beszélgetés vagy egyszerűen a szentségek kiszolgáltatása, a liturgia, a szentbeszéd vagy a pap imája változtatja meg életüket.

Végezetül az egyházmegyéért, a papi közösségért, a 16 éve működő Prohászka Imaszövetségért adott hálát a főpásztor. Szent István örökségéért és az első Magyar Szent Család tiszteletéért és velük együtt mindazon szentekért, akik Székesfehérváron megfordultak vagy példát mutatva éltek, mint Prohászka Ottokár püspök, Kaszap István hitvalló kispap vagy az egyházmegyében élő Bogner Mária Margit vizitációs nővér.

Az elmélkedések között elhangzottak Szent II. János Pál pápa, Ferenc pápa, Nagy Szent Leó pápa és Loyolai Szent Ignác papokért mondott imái és buzdító gondolatai.

A papi zarándoklaton az egyházmegye papságával közösen mondott szentmisében a főpásztor számba vette a Jézussal megélt papi élet feladatait és mindazokat a lehetőségeket, amelyek az Istent szolgáló papi élet örömét jelentik. Hangsúlyozta: nem a feladatok elvégzése az első, hanem közel kerülni Jézushoz, és tanúságot tenni róla lélekből fakadó szavakkal, tettekkel, életvitellel.

A szentmise után Hajdu Ferenc püspöki helynök adott hálát a bodajki zarándoklatért, majd az egyházmegye papsága levonult a templom alatti urnatemetőbe, ahol az elhunyt papok lelki üdvéért imádkoztak.

A papi találkozó közös agapéval, kötetlen beszélgetéssel ért véget a kegyhelyen. A főpásztor örömének adott hangot, hogy nagy számban jöttek el a lelkipásztorok erre a különleges alkalomra. Reményét fejezte ki, hogy a csodálatos természeti környezetben elhelyezkedő kegyhelyen az elmélkedések, a közös szentségimádás és szentmise, egymás meghallgatása segítséget nyújtott nekik abban, hogy lelkileg megerősödve tudják folytatni egyházi szolgálatukat.

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Bodajki Plébánia; Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria