Elkezdődött a civil központokban összegyűjtött adományok kiszállítása Kárpátaljára

Hazai – 2022. december 9., péntek | 16:17

A Miniszterelnökség gyűjtést indított a Kárpátalján élő magyar családok megsegítésére, az országban működő húsz civil központtal és a Katolikus Karitásszal együttműködve. A gyűjtésről és az adományok kiszállításáról december 5-én a Karitász Fejér megyei gyűjtőpontján Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója és Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár tájékoztatta a sajtó munkatársait.

Elkezdődött a civil központokban összegyűjtött adományok kiszállítása Kárpátaljára, amelyeket elsősorban az ott élő magyar családok megsegítésére gyűjtöttek – ismertette a sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A kárpátaljai óvodák, iskolák, gyermekotthonok számára indított adventi adománygyűjtést a Miniszterelnökség kezdeményezte az országban működő húsz civil központtal és a Katolikus Karitásszal együttműködésben. Korábban is voltak már hasonló gyűjtések, főként a covidjárvány miatt nehéz helyzetbe került embereket célozva, ám ezúttal a Kárpátalján élő nemzettársakat segítik „nagy szívvel, nagy lelkesedéssel és szerencsére nagy mennyiségű adománnyal” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Vince.

Országosan négyszáz csomag gyűlt össze négy helyszínen, Székesfehérvár mellett Felsőzsolcán, Csepelen és Nyírkarászon. Az adományokat a Katolikus Karitász a december 5-én kezdődő héten kezdte el kiszállítani Kárpátalja huszonhárom településén huszonhárom intézménybe, ahonnan eljuttatják a rászoruló családoknak. Elsősorban tartós élelmiszerek, háztartási tisztítószerek, a mindennapi életben szükséges eszközök, gyerekeknek játékok gyűltek össze – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A civil szervezetek felé intézett mostani felhívás az volt, hogy karácsony közeledtével segítsenek a kárpátaljai rászorulóknak, ők pedig készséggel vállalták a „nagy szeretettel és gondossággal összeállított” csomagok célba juttatását – mondta Écsy Gábor.

A Karitász országos igazgatója arról is beszámolt, hogy két településre, Nagybocskóra és Aknaszlatinára már december első hétvégéjén eljutottak az adományok; a többi kárpátaljai településre ezen a héten viszik el.

A Katolikus Karitász évek óta segíti a Kárpátalján élő embereket, részben az orvosmisszión keresztül, részben a munkácsi egyházmegyei karitászon keresztül – tette hozzá Écsy Gábor. – A segítség február óta, a háború kitörése miatt fokozódott. Sok adomány jutott el Kárpátaljára és a Kárpátokon túlra is a nélkülözőkhöz.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria