Elkezdődött Quitóban, Ecuador fővárosában az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Kitekintő – 2024. szeptember 9., hétfő | 19:20

Ferenc pápa videoüzenetben köszöntötte az Ecuadorban rendezett, 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus résztvevőit, amelyet a szeptember 8-i nyitó szentmise alkalmával mutattak be a jelenlévőknek.

A szeptember 8. és 15. között zajló esemény helyszín- és időpontválasztásának hátterében az áll, hogy éppen 150 évvel ezelőtt, 1874-ben ajánlották fel Ecuadort Jézus Szentséges Szívének. Az 53. kongresszus mottója: „Testvériség a világ gyógyítására”.

A világeseményre negyven országból érkeztek a résztvevők; a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) küldötteként Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök van jelen. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök szintén részt vesz a kongresszuson a Romániai Püspöki Konferencia képviseletében.

A nagyszabású nemzetközi találkozó előtti napokban, szeptember 4-től 6-ig nemzetközi teológiai szimpóziumnak adott helyet az Ecuadori Pápai Katolikus Egyetem (Pontificia Universidad Católica del Ecuador, PUCE).

A kétnapos szimpóziumot szeptember 7-én szentmise zárta le, amelynek Pedro Barreto SJ perui bíboros, az Amazonasi Püspöki Konferencia elnöke volt a főcelebránsa. A szabadtéri oltárt különleges helyszínen állították fel: a Quito központjától mintegy 25 kilométerre található Mitad del Mundo, azaz a „Világ Közepe” nevű városban, az Egyenlítő-emlékmű mellett. Az emlékmű a 18. századi francia és spanyol földrajztudósok, a geodéziai missziók munkásságát idézi fel, akik kimérték az Egyenlítő pontos helyét.

Szeptember 7-én, szombat délután a quitói metropolitai székesegyházban ünnepélyesen, vesperás keretében átadták a megbízólevelet Baltazar Porras Cardozo bíborosnak, Caracas emeritus érsekének, akit Ferenc pápa küldöttének nevezett ki az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A szertartást – melyen részt vett Andrés Carrascosa Coso apostoli nuncius, számos püspök és világi méltóság, illetve több száz hívő – Alfredo José Espinoza Mateus SDB quitói érsek, prímás vezette.

Ferenc pápa Vatikánban felvett videoüzenete akkor ért el a quitói résztvevőkhöz, amikor ő tizenkét napos ázsiai és óceániai apostoli útja során éppen Pápua Új-Guinea fővárosában mutatott be szentmisét. A szeptember 8-i quitói nyitó szentmisén, amely a pápai üzenet megtekintésével kezdődött, becslések szerint mintegy 25 ezren vettek részt a Bicentenáriumi Parkban.

Videoüzenetében Ferenc pápa utalt két egyházatya: Szent Ágoston és Antiochiai Szent Ignác munkásságára is, akik arról írtak, hogy a kenyér jele a testvériség, testvériesség utáni vágyat lobbantja lángra Isten népének szívében; amint nem lehet kenyeret sütni egy gabonaszemből, úgy nekünk is együtt kell haladnunk az úton.

Az Eucharisztia mély testvériségre tanít bennünket, amely az Istennel való egységből fakad; abból fakad, hogy engedjük megőrölni magunkat, mint a búzát, hogy kenyérré, Krisztus testévé lehessünk, így teljességgel részévé válva az Eucharisztiának és a szentek közösségének – fogalmazott a Szentatya.

A nyitó szentmise főcelebránsa, Alfredo José Espinoza Mateus SDB quitói érsek, prímás volt. Részt vett rajta Baltazar Porras Cardozo bíboros, pápai legátus, számos ecuadori és külföldi főpásztor, papok, diakónusok, szerzetesek és szerzetesnővérek, valamint több mint 1600 elsőáldozó és mintegy 25 ezer hívő. Koncelebrált Andrés Carrascosa Coso nuncius; Leonardo Lemos püspök, spanyol küldött; David de la Torre SSCC quitói segédpüspök és Richard Umbers sidney-i segédpüspök.

Espinoza Mateus érsek a homíliában hangsúlyozta, az Eucharisztia arra hív minket, hogy a testvériséget építsük, ezzel gyógyítsuk a világ sebeit, hogy valóban testvérek legyünk egy erőszakkal, halállal, háborúkkal teli világban.

Az érsek beszédében utalt az elsőáldozók és családjuk nagy örömére, akik ezen a különleges ünnepen részesülhetnek először a szentáldozásban. Egész életükre magukkal viszik a gyerekek ezt az emléket, és nyugodtan nevezhetik is magukat „eucharisztikus misszionáriusoknak”. Abban a tudatban nőjenek fel, hogy a testvériség építésére hivatottak, amit a saját családjukban kell elkezdeniük.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: iec2024.ecConferenciaepiscopal.ec

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria