Ferenc pápa megnyitotta az amazóniai előszinódust

Ferenc pápa – 2018. április 13., péntek | 17:24

A szinódusi titkárság, a szinódusi tanács 18 tagja és 13 Amazónia-szakértő április 12-én, csütörtökön találkozott a Vatikánban, hogy megnyissák az előszinódust. Az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódust 2019 októberében tartják majd.

Ferenc pápa amazóniai őslakosokkal találkozott Peruban 2018. január 20-án

„Az amazóniai szinódust, bár itt jelentettem be, már Puerto Maldonadóban (Peruban) megkezdtük… A fiatalok szinódusa pedig, bár a Vatikánban lesz, és itt jelentettük be…, de már Rómában megkezdődött egy előszinódussal, háromszáz fiatal részvételével, ami elgondolkodtató” – mondta a megnyitón Ferenc pápa.

Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi titkár úgy jellemezte Amazóniát, mint egy felmérhetetlen kincseket és természeti erőforrásokat rejtő kertet, az őslakos népek szülőföldjét, amelynek megvan a maga történelme és semmivel össze nem téveszthető arca. Ezt a földet a korlátlan ambíciók és a hatalmasok türelmetlen uralomvágya fenyegeti.

A tuyuka törzsből való Justino Rezende képviselte az őslakosokat. Bemutatkozó beszédében, amelyet a Szentatyához és az előszinódus többi tagjához intézett, örömének adott hangot, amiért a résztvevők között lehet. Öröm számára az, hogy életében először találkozhat a pápával, és az, hogy az Egyház jelen van népe körében: „Köszönetet mondok Ferenc pápának, Baldisseri bíborosnak, a püspököknek, papoknak és a szinódusi tanácsosoknak. Amazónia népeinek nevében szólok, különösen az őslakosok nevében, én vagyok az egyetlen jelenlévő őslakos. Hálával mondhatom, hogy az Egyház figyel ránk, szívét és elméjét felénk fordítja. Belénk, amazóniai őslakosokba helyezi a reményt, hogy fontos hozzájárulásunkon keresztül az Egyház egyre inkább világegyház legyen. Minket, őslakosokat evangelizáltak, és ma evangelizálóként hozzájárulunk egyházunk gazdagodásához is.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria