Marko Rupnik jezsuita szerzetes készíti a gazdagréti Szent Angyalok-templom mozaikjait

Hazai – 2016. május 11., szerda | 16:19

Marko Rupnik és húszfős művészcsapata május 10-én kezdte el a gazdagréti Szent Angyalok-templomban a mozaikok felhelyezését. Tíz napon át a reggeli szentmiséken Rupnik atya mondja a homíliát, melynek keretében elmagyarázza annak a mozaiknak üzenetét, amelyet az adott napon helyeznek a falra.

Május 10-étől tíz napon át minden reggel 7 óra 30 perckor lelkigyakorlatos szentmisék kezdődnek a Budapest XI. kerületében, Gazdagréten található templomban, homíliájában Marko Rupnik szlovén jezsuita szerzetes művész  az aznap helyére kerülő mozaikrészlet üzenetéről beszél. A gazdagréti plébánia szeretettel várja a hívőket és érdeklődőket ezekre a szentmisékre. A szertartásokat a helyi Apostol TV mindennap közvetíti az interneten (www.apostoltv.hu). Rupnik atya mellett még négy pap művész is tevékenykedik Gazdagréten, így a szentmiséket koncelebrálva mutatják be, főként olasz nyelven, tolmácsolás mellett.

* * * 

A Magyarok Szent Őrangyala-mozaikot a templomhajó bal oldalán helyezik el, emléket állítva Pio atya jövendölésének: „Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagy hatalmú őrangyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes lenne erősebben kérnünk hathatós oltalmát országukra.”

A munkálatok idejére – melyek legalább tíz napig tartanak – szükséges volt a szentély és a templomhajó első részének felállványozása és a padló beburkolására.

Szederkényi Károly plébános kérésére Rupnik atya a porta melletti Örökimádás-kápolna falát  secco falfestménnyel díszíti művész tanítványai közreműködésével.


A készülő mozaik vázlatrajza

A szentély központi mozaikja a római műhelyben készült, darabjait ládákba helyezve szállították Gazdagrétre. A főoltár mozaikja a Pantokrátor Krisztust ábrázolja; körülötte a Szent Őrangyalok láthatók gyermekekkel: oltalmazó kezükkel védelmezik a gyermekek ártatlanságát, védő szárnyaikkal befedik őket. Tekintetük Krisztusra irányul. Aki Őt látja, az látja a Mennyei Atyát, amint a kicsinyek angyalai szüntelenül szemlélik a mennyben az Atya arcát. Krisztus mellett a megdicsőült Szűzanya és Keresztelő Szent János alakja jeleníti meg a megdicsőültek boldogságát. 

A gazdagréti plébánia országos gyűjtést hirdetett a mozaikkép elkészítésének fedezetére: ennek részleteit a plébánia honlapján olvashatják.

* * * 

Erdő Péter bíboros május 16-án, pünkösdhétfőn 17 órától tesz látogatást a templomban, melynek során megtekinti a készülő mozaikalkotásokat.

A templomot Erdő Péter szenteli fel október 1-jén, szombaton 10 órakor. Ez az alkalom a gazdagréti plébánia búcsújához kapcsolódik, amelyet október 2-án, a Szent Őrangyalok liturgikus emléknapján ünnepelnek.


Forrás: Szentangyalok.hu

Fotó: budapest-gazdagréti Szent Angyalok-plébániatemplom Facebook-oldala

Videó: Apostol TV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria