Megalakult a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány

Hazai – 2015. május 5., kedd | 12:01

A KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítványt a magyarországi Domonkos Nővérek rendje (Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja) és az ÉrMe Alapítvány hozta létre a közelmúltban – tájékoztat az ÉrMe Üzleti Hálózat honlapja.


Az alapítványt azzal a céllal hozták létre, hogy az a keresztény társadalmi elvek a gazdaságban (KETEG) posztgraduális képzési program körül kialakult tevékenységeket a korábbiaknál professzionálisabban szervezze meg, fogja össze, illetve bővítse.

Az emberközpontú gazdaság – amely néven a KETEG-képzést választható tantárgyak formájában a Corvinus Egyetemen is oktatják a KETEG-tanárok – elnevezése azt jelenti, hogy a gazdasági élet alapja, alanya az ember, így az ember megismerése kulcsfontosságú a gazdasági tevékenységben is. A másik alapító, a Domonkos Nővérek rendje – melynek képviselője a kutatóintézetben a rend általános főnöknője, Deák Viktória Hedvig – ezt az oldalt biztosítja.

A teológiai, filozófiai tárgyak, kurzusok és kutatások kiegészítik az alapítvány célját, amely alapvetően az „egész ember” (aki az Istennel való kapcsolatából fakadóan bontakozhat ki és válhat teljessé) képzését a teológia, a filozófia, a társadalomtudományok, valamint a közgazdaságtan tudományterületeinek egységével kívánja megvalósítani. A célok között szerepel az „egyház társadalmi tanításának” és az annak elveire épülő közgazdaságtannak minél szélesebb körű megismertetése. Az alapítvány teendői közé tartozik a gyakorlati feladatok szervezése is: konferenciák, könyvbemutatók, előadások megrendezése, kiadványok, könyvfordítások, cikkek publikálása stb. – vagyis amit önkéntes alapon eddig is végeztek a KETEG oktatói.

„A KETEG és az ÉrMe Üzleti Hálózat között évek óta kiváló és szoros az együttműködés: a szervezési munkáktól a marketingkommunikációig számos területen kaptunk gyakorlati segítséget az ÉrMétől, illetve a hozzá tartozó cégektől. És amit a KETEG keretében elméletben oktatunk, azt az ÉrMe tagjai a gyakorlatban igyekeznek megvalósítani, tehát ilyen értelemben is jól kiegészítjük egymást” – mondta az ÉrMe Üzleti Hálózat honlapjának (www.ermehalo.hu) nyilatkozva Baritz Sarolta Laura közgazdász, domonkos nővér, a KETEG-képzés életre hívója és gazdája.

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír