Megjelent az Új Ember 2024. szeptember 22-i száma

Kultúra – 2024. szeptember 18., szerda | 19:15

Az Új Ember idei 38. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Címoldalon kezdődik tudósításunk arról, hogy Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szeptember 13-án ünnepi szentmisével megnyitotta a Győri Egyházmegye zsinatát a győri Nagyboldogasszony-székesegyház újraszentelésének első évfordulóján. „Emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy Krisztushoz tartozunk” – hívott megújulásra a főpásztor. A zsinat sajtótájékoztatóján a püspök hangsúlyozta: „Az a célunk, hogy rátekintsünk a nehézségekre, és együtt gondolkodjunk arról, milyen Egyházat szeretnénk. Meg akarjuk hallgatni egymást, és figyelni a Szentlélekre.”

Lapunk másik vezető cikke a gyémántmisés Németh Antal tiszteletbeli esperessel, a Soproni Társaskáptalan kanonokjával készült interjúnk.

Ferenc pápa Ázsiában és Óceániában tett apostoli útjáról Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának egyetemi tanára, a 2-es számú Keresztény Bölcseleti Tanszék vezetője írt jegyzetet, az írást a 2. oldalon közöljük.

Húszéves a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő leányvári Hivatásőrző Ház, amely a szenvedélybetegséggel küszködő lelkipásztorok segítésére jött létre.  Riportunkban az 5. oldalon arról is olvashatnak, hogy az intézmény 2007 óta világiakat is fogad. A szeptember 12-i jubileumi hálaadó szentmisében a kereszthordozásról esett szó.

A Mértékadó kulturális mellékletben, az Arcvonások rovatban Novák Ferenc „Tatára”, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfusra, rendezőre, etnográfusra, érdemes művészre emlékezünk.

A Barangoló rovat segítségével olvasóink Balatonszemes közelébe látogathatnak el. Pallós Tamás helyszíni bejárása során a mindenszentekről elnevezett szemesi pálos kolostor jelenlegi kutatásáról érdeklődött a téma legjobb ismerőjétől, Mórocz Viktor alpolgármestertől, a Balatonszemesi Pálos Örökség projekt vezetőjétől. Együtt járták be a tanösvényt és az egykori kolostor területét, ahol a Pázmány-egyetem régésznövendékei Papp Adrienn és Takács Ágoston irányításával éppen az idei kéthetes terepgyakorlatukat végezték.

A napokban zajló Ars Sacra Fesztivál apropóján Lackfi János Örök című verséről ír Halmai Tamás, Tuvud ivígy beveszévélnivi című jegyzetében.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria