„Örvendező népek” a Szent István-bazilikában – Fogadalomtételt ünnepelt a Regnum Marianum

Hazai – 2017. december 8., péntek | 21:15

Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén, december 8-án ismét örvendező sokaság töltötte meg a Szent István-bazilikát. A szentmisén, a Regnum Marianum „családi ünnepén” közel kétszáz fiatal tett először fogadalmat, azaz ígéretet Krisztus követésére.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Regnum Marianum közösség ünnepe ezúttal is találkozást ígért az Egyház fiatalos, derűs, biztató jövőt sugárzó arcával. A Szent István-bazilikát „Isten örvendező népe” töltötte meg: a Regnum családi főünnepére, Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepére gyűltek össze. Három éve költözött a bazilikába a közösség a Horváth Mihály térről, mára otthonosan mozognak a patinás falak között. A gyerekek mellett nem hiányzik egyetlen korosztály sem – nagy számban vannak itt kamaszok, és egyetemista ifjak is rászánták idejüket az ünnepre.

Két éve kétszáznegyven, tavaly százhatvan, idén kétszáz fiatal tett először fogadalmat a Regnum Marianum ünnepén; emellett évente jóval több mint ezren újítják meg ígéretüket, hogy tiszta lélekkel és kitartó lelkesedéssel szolgálnak Jézus dicsőségére és testvéreik javára.


A Regnum Marianum közösség 1902-ben csatlakozott a Mária Kongregáció világszerte elterjedt közösségéhez, a Szeplőtelen Fogantatásról Nevezett Mária Kongregáció néven. Így lett a közösség főünnepe, a fogadalomtétel és a hálaadás napja december nyolcadika.

A szentmise főcelebránsa Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt. Balás Béla nyugalmazott kaposvári püspök – regnumi körökben „Beton” atya – forgalmi elakadás miatt késve tudott megérkezni a liturgiára. A szentbeszédet Monostori László, a Regnum Marianum augusztusban kinevezett házfőnöke mondta, koncelebráltak a közösség papjai, illetve a közösséggel kapcsolatban álló atyák.

Csillogó szemek, tiszta tekintetek, mosolygó, vidám arcok, nyitott szív – Monostori László örömét fejezte ki, hogy pap lehet, és a padokat megtöltő sokaságot szemből, a maga teljességében láthatja. Feltette a kérdést: mi ad okot fiataljainknak erre a derűre, mi teszi csillogóvá a szemeket? Válaszul hosszan sorolta életük ajándékait: Jézus barátsága, a szerető család, jó iskola, a barátot adó közösség… Utolsóként saját életére tekintve a regnumi vezetők életutat meghatározó hatását emelte ki. Ők azok, akik akár külföldi ösztöndíjról is lemondva, heti rendszerességgel vezetik a gyerekek közösségeit, és arra szánják idejüket, hogy a rájuk bízottak jobb keresztényekké váljanak.

Laci atya köszönetet mondott nekik, és arra kérte a gyerekeket, menjenek vezetőikhez, és fejezzék ki hálájukat. Csodálatos, mennyi ölelés belefér egy percbe! – Monostori László felszólítására méhkasként mozdult meg a gyereksereg. Öleléssel, kézfogással, szavakkal mondtak köszönetet vezetőiknek.

A házfőnök az ember elevenébe vágó kérdéseket fogalmazott meg: Kedves vezetők! Tudjátok-e, hogy a Regnum jelene és jövője rajtatok múlik? Tudjátok-e hittel és szeretettel vezetni közösségeiteket? Tudtok-e hiteles példa lenni számukra? Lehet-e rátok számítani, megbízhatunk-e benneteket – tette magasra a mércét a vezetők számára, és az ünnepet magyarázó gondolatai nyomán a mérce ugyanebben a magasságban maradt, hiszen Máriát állította mindannyiunk elé példaképül.

„A szeplőtelen fogantatást ünnepeljük. Azt fejezi ki ez az ünnep, hogy a hozzánk mindenben hasonló Jézus egyedül a bűntől maradt mentes. Mária, akinek méhében fogant, ugyancsak mentes maradt mind az áteredő, mind a személyes bűntől. Számunkra, regnumiak számára ő a mérce, ő, aki bűn nélkül van, aki lelkiismeretét követve mentes maradt a személyes bűntől is.” Laci atya elismerte, könnyebb lenne egy olyan embert választani példaképül, aki gyengeségei folytán közelebb van hozzánk, de a Regnum mégis Máriát állítja elénk. Arra hívja fel ezzel a figyelmet, hogy a világ sodrása ellenében is követni kell Jézust. „Próbáljuk meg a lehetetlent, és tegyünk meg mindent, hogy közelebb kerüljünk Jézushoz!” Arra biztatott, maradjunk meg a hűségben, merjünk minél több jót tenni, és legyünk bátrak kimondani az igent nap mint nap Krisztus követésében.

A szentbeszéd után a fogadalomtétel következett, és ugyanezekben a percekben Sopronban is fogadalomtételre sorakoztak fel a gyerekek. A szentély előtti lépcsőkre csoportonként szólították ki a gyerekeket és fiatalokat. „Sok-sok regnumi elmondta előttetek ezeket a szavakat” – hívta fel a figyelmet Laci atya. A fogadalom Máriát mint anyánkat szólítja meg: „Készségesen eléd állok, fogadd el ígéretemet”.

Végül énekkel erősítették meg és kézfogással pecsételték meg fogadalmukat a fiatalok. Soruk hosszan kígyózott a házfőnök előtt. A fiatalok most első ízben karkötőt is kaptak, a regnumi színekkel és „Meglesz… gyerünk!” felirattal.

A szentmise végén átadták a közösségért végzett kiemelkedő szerepvállalás elismeréseként odaítélt díjakat.

Elsőként – az izgalom fokozása miatt – az augusztusban már kihirdetett „Az év vezetője” díjat adták át. Ezt Brücknerné Frigyesi Dorka és Nagy Szabolcs kapták. „Az év embere” díjban Ozvald Zsuzska részesült. Monostori László hosszan méltatta a gyerekkora óta elkötelezett vezető regnumi tevékenységét. „Szívén és hátán hordozta a közösséget” – fogalmazott a házfőnök. A Pro Regno Mariano díjat egy házaspárnak ítélték oda. Pappné Gonczlik Tímea és Papp Géza csak egyetemistaként kívánt csatlakozni a Regnumhoz, de mindmáig megmaradtak benne, és most, háromgyerekes házaspárként dolgoznak a közösségért. Nekik köszönhető a Regnum soproni „letelepedése” és a regnumi vezetőképző akkreditációja.

Végül Monostori László ajándékkal lepte meg a közösséghez tartozó atyákat: mindenki regnumi jelképpel ellátott stólát kapott.

A szentmise a püspökké szentelésének huszonötödik évfordulóját idén ünneplő Beton atya jubiláns áldásával zárult.

A liturgiát agapé követte, melyen a közel ezer gyerek pillanatok alatt eltüntette a negyvennyolc kiló péksüteményt.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria