Pannonhalmán ismét megrendezik az Arcus Temporum művészeti fesztivált

Kultúra – 2016. augusztus 1., hétfő | 13:55

Egy év kihagyás után a Szent Márton-év keretében augusztus 26–28. között a Pannonhalmi Bencés Főapátságban ismét megrendezik az Arcus Temporum művészeti fesztivált „Közösségben vagyunk” mottóval.

A fesztivál hat nagy koncertjét a főapátság reprezentatív kulturális tereiben tartják. A nyitókoncert keretében Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a bazilikában szólal meg. A fesztivál történetében első ízben kerül sor arra, hogy a beteljesedést szimbolizáló, építészetileg üres, emelt keleti szentélyben bibliai-egyházi tematikájú oratóriumot adnak elő. Ugyanebben a térben egy egyedülálló zenei alkalom is lesz a fesztivál zárónapján: Ligeti György tizenhat szólamú, kórusra írt Lux Aeterna című darabja a liturgia kontextusában, a szerzetesközösség hagyományos gregorián napközi imaóráját követően csendül fel.

A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna, valamint a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális kulturális terem. Utóbbi tér a kamarazene európai viszonylatban is kiemelkedő előadóterme, és most debütál a közönség előtt. A koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, amelynek keretében Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla előadóművészete keresi a közösség útjait a régi és az új mesterek műveivel.

A fesztivál részletes programja a rendezvény honlapján érhető el.

Forrás és fotó: Arcustemporum.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria