Pio atya legfájdalmasabb sebe, amelyről csak Karol Wojtyłának beszélt

Megszentelt élet – 2018. január 10., szerda | 18:47

Pietrelcinai Szent Pio azon kevés szentek egyike, akik magukon viselték Krisztus szenvedésének látható és tapintható jeleit. Pio atya legfájdalmasabb stigmája a vállsebe volt, amelyről nem is beszélt senkinek, csak a későbbi II. János Pál pápának.

Pio atya borzalmas kínokat szenvedett vállsebe miatt, ez is megerősíti azt, amit Jézus közvetlenül feltárt Szent Bernátnak, vagyis hogy Szent Vállán egy nagyon fájdalmas és ismeretlen seb tátongott. (Szent Bernát kérdésére, hogy melyik volt a legfájdalmasabb sebe, Krisztus azt mondta: „Volt a vállamon egy háromujjnyi mély sebem, melyet a keresztem okozott. Ez sokkal több kínnal járt, mint a többi szenvedésem. Erre az emberek keveset gondolnak. Ez majdnem teljesen ismeretlen. Azért tiszteld ezt a sebet, s bármit kérsz e sebre való hivatkozással, megadom neked. Mindazok, akik tisztelni fogják vállsebemet, kegyelmet, irgalmasságot nyernek.” (Magyar katolikus lexikon)

Pio atya sebzett vállának fájdalmával kapcsolatban megdöbbentő felfedezést tett a szent halálát követően egyik kedves barátja, lelki fia, Pietrelcinai Modestino testvér.

A laikus testvér, aki egyben Pio atya földije is volt, bizonyos ház körüli teendőiben segítette őt hivatásszerűen. A szent egyszer azt mondta neki, hogy az egyik legnagyobb fájdalom számára az, amikor a trikóját le kell vennie. Modestino testvér nem értette, hogy mi van a mondat hátterében, arra a fájdalomra gondolt, amit az okozott, hogy a trikó hozzáért Pio atya oldalsebéhez. Csak akkor jött rá a valódi okra, amikor az elhunyt és jövendőbeli szent ruhadarabjait rendezgette annak halála után három évvel, 1971. február 4-én.

A házfőnök azzal bízta meg Modestinót, hogy gyűjtsön össze minden dolgot, ami Pio atya tulajdona volt, és megfelelően szortírozva lepecsételt nejlonzsákokba helyezze őket. Észrevette, hogy a trikón van egy nagy folt a jobb váll tájékán, a kulcscsonthoz közel. A folt átmérője körülbelül tíz centiméteres volt (többé-kevésbé akkora, amekkora a torinói leplen is látható). A trikó lehúzása valóban nagyon éles fájdalommal járhatott, ha a seb nyitott volt, és a csontok még töröttek. Nem tudni azonban, hogy a holttest csontjainak töréseit megvizsgálták-e.

„Ezt a felfedezést rögtön elmondtam a rendfőnök atyának – emlékezett vissza a 2011-ben 94 évesen elhunyt Modestino testvér –, aki azt mondta, hogy írjak egy rövid beszámolót. Pellegrino Funicelli atya is, aki évekig segítette Pio atyát, bizalmasan elmondta, hogy amikor többször is segített az atyának levenni az általa viselt gyapjútrikót, mindig felfigyelt a jobb vagy a bal vállán egy körkörös véraláfutásra.”

Ráadásul „egy fontos megerősítést kaptam magától Pio atyától – tette hozzá a testvér. – Egy este, mielőtt elaludtam, nagy hittel hozzá imádkoztam: »Drága Atya, ha valóban sebes volt a vállad, adj nekem egy jelet.« Elaludtam. Ám – pontosan 1 óra 5 perckor ezen az éjjelen, miközben nyugodtan aludtam, a vállam hirtelen élesen megfájdult, annyira, hogy felébredtem. Olyan volt, mintha valaki egy késsel megsebezte volna a kulcscsontomat. Ha ez a fájdalom még néhány percig tartott volna, azt hiszem, meghaltam volna. Ezzel egyidejűleg egy hangot hallottam, ami azt mondta: »Így szenvedtem én!« Intenzív illat övezett, és betöltötte az egész cellámat. Isten túlcsorduló szeretetét éreztem a szívemben. Még egy különös érzésem volt: miután elmúlt ez az elviselhetetlen fájdalom, még fájdalmasabb volt. A testem el akarta utasítani, de a lelkem – megmagyarázhatalan módon – vágyott rá. Nagyon fájdalmas és kellemes volt egyszerre. Most már értettem!”

Pio atyának erről a sebéről senki sem tudott, csak a későbbi Szent II. János Pál pápa, és hogy csak neki árulta el a szent ferences, annak különleges oka kellett hogy legyen.

A Pio atya nyomában. A titkos önéletrajz  (Padre Pio sotto inchiesta. L’autobiografia segreta) című könyvben, amelyet Francesco Castelli atya – Karol Wojtyła boldoggá avatásával foglalkozó történész és a Romano Guardini Tudomány és Vallás Nemzetközi Társaságának modern és kortárs egyháztörténeti docense – gondozott, a szerkesztő-szerző arról számol be, hogy Andrzej Maria Deskur bíboros egy interjúban arról beszélt, 1948 áprilisában Karol Wojtyła atya és a stigmatizált szerzetes találkozott egymással. E találkozás alkalmával mondta el Pio atya a későbbi pápának, hogy – a kezén és a lábán, valamint az oldalán található öt seb mellett – létezik ez a legfájdalmasabb sebe.

Karol Wojtyła honfitársának azt árulta el, hogy csak a stigmáiról beszélt Pio atyával. Egyetlenegy kérdést tett fel neki, azt, hogy melyik stigmája fáj neki a legjobban. Meg volt győzödve, hogy a szívénél levő, de Pio atya meglepő módon azt mondta: „Nem, legjobban a vállsebem fáj, amiről senki sem tud, és nem is kezelik.”

Forrás: Aleteia; Il Pellegrino di Padre Pio-OGGI

Fotó: Aleteia

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria