Szakmai teaház a Kaposvári Egyházmegyében hitoktatóknak

Hazai – 2023. január 13., péntek | 9:52

A Kaposvári Egyházmegye hitoktatói és az iskolai keretek között hitoktatást is végző papok a tervek szerint a tanítási év során háromszor találkoznak majd hat különböző helyszínen, hogy szakmai kérdésekről beszélgessenek. Az első „szakmai teaház” decemberben zajlott Kaposváron, Nagykanizsán, Csurgón, Barcson, Marcaliban és Siófokon összesen 79 hitoktató részvételével.

Minden teaháznak egy-egy mentor vagy szakmailag felkészült hitoktató a vezetője, aki többek között az alkalmak moderálásáért felelős.

E szakmai találkozók célja, hogy a földrajzilag egy helyen élő és tevékenykedő hitoktatók megismerjék egymást; személyes, szorosabb szakmai kapcsolat mellett akár baráti kapcsolatot is ki tudjanak alakítani egymással; hogy minden munkatársnak legyen egy olyan biztos pontja, akire hivatása megélése során számíthat, támaszkodhat, aki tanácsot, bátorítást, ötletet, vigaszt, meghallgatást tud nyújtani számára – fogalmazta meg a teaház célkitűzését Farkasné Magyar Anikó, a Kaposvári Egyházmegye hitoktatási szakmai vezetője.

„Szeretnénk, ha a hitoktatók mint kis építőkövek szorosan és stabilan tudnának egymáshoz kapcsolódni, egymásra támaszkodni, hogy együtt, egymást támogatva terelgessék és vezessék a rájuk bízottakat Jézus felé. A teaházak ennek a kezdeményezésnek nagyon jó táptalajai lehetnek.”

Decemberben tartották az első teaházas összejöveteleket az egyházmegye hat különböző pontján, nagyjából egy hét leforgása alatt, azonos forgatókönyv alapján. A vezetők együtt határozták meg az első alkalom célját és tevékenységeit, hogy a hitoktatók, bármerre is dolgoznak az egyházmegyében, ugyanahhoz a lelki és szakmai élményhez juthassanak  a találkozók során.

Az első összejövetel a közösséggé formálás megalapozása mellett az adventi készületre is szánt időt, mind a hittanos gyerekekre, mind a hitoktatókra gondolva.

Hat különböző helyszínen – Kaposváron, Nagykanizsán, Csurgón, Barcson, Marcaliban és Siófokon – forró tea, finom házi sütemények, gyümölcsök mellett szakmai ötletbörze fogadta a vendégeket.

*

Részleteket a decemberi teaházvezetők beszámolóiból:

„...a találkozás, a töltekezés és a szakmai eszmecsere jegyében gyűlt össze november 24-én a Somogyvári Esperesi Kerület hitoktatóinak zöme Marcaliban – írta Gyulainé Domján Zsuzsanna (marcali teaház). – Franz Kett Az Adventi csillag című foglalkozása adott keretet az alkalom nyitó körének, ahol egy kicsit mindenki mesélhetett arról, hogy ki ő és honnan érkezett. Ezután a Word Café módszerével készítettük az Úr útját, vagyis az adventi készületünkről, örömeinkről, nehézségeinkről és ezek megoldásairól beszélgettünk. (...) megfogalmaztuk, hogy ez itt most csak a kezdet, és hogy innen megyünk tovább várva a következő találkozás örömét.”

„Nagyon örültem a teadélután szervezésének, a hitoktató társaimmal és az atyákkal való találkozásnak... – fogalmaz Némethné Miháldinecz Olga (Csurgó). – Élménypedagógiai érzelemkártyák segítségével indítottuk az ismerkedést, majd ötletek, gondolatok fogalmazódtak meg az ünnepi készülődéssel kapcsolatban...”

„Úgy érzem, hiánypótló eseményről van szó, lehetőség arra, hogy a kerületünkhöz tartozó kollégákat jobban megismerjük, és szakmai dolgokról beszélgessünk – szerepel Kovács Csabáné (Nagykanizsa) beszámolójában. – A visszajelzések tükrében is azt mondhatom, hogy nagyon jó a kezdeményezés, szívesen jöttek a kollégák és várjuk a folytatást.”

„Nagyon sok hitoktató éli meg az elszigeteltséget a mindennapokban, a felmerülő problémákat vagy örömöket nem tudja azonnal más hitoktató kollégákkal megbeszélni – emeli ki Deiszingerné Kiss Anna (Nagykanizsa). – ...Ezt látom a teadélutánok egyik nagy erősségének, hogy nemcsak rávilágítunk a problémákra és kimondjuk azokat, hanem a megosztások révén elkezdenek körvonalazódni a megoldási stratégiák.”

„A teadélutánok remek lehetőségek arra, hogy az arcokhoz neveket is tudjanak kapcsolni – hangsúlyozza Bakterné Magyar Margit (Kaposvár). – ...sokan osztottak meg értékes gondolatokat és kézzel fogható segédanyagokat is (...) Többen kifejezték azt az óhajukat, hogy folytatódjon ez a lehetőség.”

„Aktív együttműködés jellemezte az asztaltársaságokat, ahol az asztalfelelősök összesítették az adott válaszokat – számolt be a siófoki teaházról Billege Edit és Waldné Tompos Tímea. – Hitoktatótársaink köszönő szavai és üzenetei megerősítettek bennünket, hogy szükség van az efféle összejövetelekre.”

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria