Útravaló – 2024. április 28., húsvét 5. vasárnapja

Nézőpont – 2024. április 28., vasárnap | 5:01

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Áprilisban Várnai Péter címzetes prépost ad útravalót.

Mi az utánozhatatlanul és mégis egetverően nagy az első magyar Nobel-díjas nő, Karikó Katalin biokémikus és a szintén Nobel-díjas Krausz Ferenc fizikus életpályájában? (A sajtóban valószínűleg a professzor asszonnyal találkozhattunk többet, mert a hölgyek kommunikációja gördülékenyebb.) Már gimnazista korukban megfigyelhető volt náluk a tudás megszerzése iránti olthatatlan vágy. Kísérletek százait végezték el, jegyzőkönyvet írtak róluk és párhuzamos publikációkat kerestek, majd maguk is bombázták a tudományos sajtót cikkekkel és a saját megfigyeléseikkel. Megszokni és nem csodálkozni való tényként fogadták el a kutatási pénzek elapadását, az egzisztenciális ellehetetlenülést, sőt az utcára kerülést is. Az őket próbatételek elé állítók nem számoltak azzal, hogy magyarokról van szó. Magyarokról, akiket a halálból átmentünk az életre, mert szeretünk. Magyarokról, akik megtanultak élni és túlélni. Akik nem vonulnak félre sértődötten, akik pénz nélkül is, sivatagi módszerekkel is képesek eredményt felmutatni, akik nem a panaszáradatból akarnak megélni, akiknek minden – de tényleg minden – körülmények között van hitük és erejük felállni. Erőforrásként Szent János evangéliuma és Sztevanovity Dusán egyik dalszövege szolgált:

„Mert a gyémánt és arany fénye szép / De tiéd ez a fény akkor lehet csak / Ha érte a mélybe lemész, érte mész / Hát indulj, és hozd fel onnan / Fénye kárpótol majd minden nehéz percért // Nem csak gyémánt és arany lehet szép / Téged tán egész más után hajszol most a vágy / Indulj hát, hidd el, nem lesz nehéz az út / Mit végigjársz, ha gondolsz rá / Hogy jön, mit úgy vársz // Érdemes volt / Akkor meglátod, hogy érdemes volt / Tudom, rájössz, érdemes volt / Harcolnod így.” (Sztevanovity Dusán: Gyémánt és arany – részlet)

Aki a világ javait birtokolja, és bezárja a szívét szűkölködő embertársa előtt, abban hogy marad meg Isten szeretete? Ne szeressünk szóval és nyelvvel, hanem tettel és igazsággal! Tettekkel: Megható jelenet volt, amikor Katalin asszonyt is beoltották az általa kifejlesztett vakcinával. A klinika folyosóján eltört a mécses, és sírva préselte ki magából a hála szavait, amikor tanúságot kellett tenni az eredményeiről, és hallatlan szerénységgel tartott meg egy előadást hatszáz hallgató előtt. A fizikus Krausz Ferenc első megszólalásai között hangzott el, hogyan tudnák kamatoztatni és a gyógyítás szolgálatába állítani a vér molekuláris összetételének vizsgálata során elért eredményeket. „Ne szóval és nyelvvel, hanem tettekkel és igazsággal szeressünk.” (1Ján 3,18) Igazsággal: Mi lehet a természettudóst jobban inspiráló erő, mint megragadni az igazságot? A végére járni annak, ami Van. Gyanítható, hogy az egyszemélyessé zsugorodott kutatólaborban, a rendelőben, ahol a vakcinát beadták és a hatszáz fős előadóban egy Valakivel többen voltak.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria