XVI. Benedek pápa Heiligenkreuzban

Képes beszámoló a Szentatya látogatásáról

Kitekintő – 2007. szeptember 10., hétfő | 17:53

Szeptember 9-én, vasárnap délután a Szentatya a heiligenkreuzi ciszterci kolostort kereste fel.

Az eseményen jelen volt Kránitz Mihály professzor is, aki a látogatás hangulatáról, és az előkészületekről küldött képes beszámolót szerkesztőségünknek.

Aki ismeri a bécsi erdőt, elképzelheti a hangulatos helyet, ahol a szerzetesek 1133 óta élnek és mintegy 900 éve soha nem kellett megszakítaniuk imádságos életüket. Tíz évvel ezelőtt nagy várakozás előzte meg II. János Pál pápa és II. Alekszij orosz pátriárka történelmi találkozását. A pátriárka az utolsó pillanatban lemondta részvételét, de akkor már nem lehetett a több ezer kinyomtatott képeslapot megsemmisíteni, melyen ott állt a két egyházfő képe alatt, hogy a találkozó Heiligenkreuz kolostorában jön létre. Érthető volt a szerzetesek csalódottsága, de ők mindent megtettek. Még utána is, mert imájuk meghallgatásra talált, hogy amikor XVI. Benedek pápa meglátogatja Ausztriát, ahogy ő mondta „második hazáját”, akkor talán jut idő számukra Péter utódával való találkozásra is.

A kétszázöt éve alapított teológiai főiskolát ennek a várakozásnak a jegyében a pápa születésnapján elnevezték XVI. Benedek Pápa Filozófiai-Teológiai Főiskolának. Ennek az intézménynek egyébként magyar kispap hallgatói is voltak a nyolcvanas évek végétől. Ráadásul a középkor folyamán magyar királyok pénzadományokkal támogatták. Magát a kolostort III. Lipót őrgróf alapította, fia, Ottó, a későbbi freisingi püspök kérésére, akinek az ereklyéi itt nyugszanak. Az ő későbbi utóda lett Joseph Ratzinger bíboros, münchen-freisingi érsek.

A kolostor a legrégebbi alapítások egyike, mivel maga a rend is 1098-ban jött létre a franciaországi Citeaux-ban. 1188-ban jutott el ide Krisztus keresztjének egy darabja és innen a hely elnevezése is Heiligenkreuz=Szentkereszt. Nyolcvannégy ciszterci szerzetes él jelenleg a latinul imádkozó kolostorban Szent Benedek regulája szerint Szent Bernát szellemében.

A pápalátogatásra a ciszterciek egész napos lelki programmal készültek: volt szentmise a Szent Kereszt kápolnában, elhangzottak tanúságtételek a szerzetesi életről, és hatalmas kivetítőn kísérhették figyelemmel a zarándokok a bécsi Úrangyala-imádságot. A Szentatya fél ötkor érkezett autóval a kolostorhoz, majd az apátsági templomban csöndben imádkozott a Szent Kereszt-ereklye előtt. Ezután köszöntötte őt Gregor apát és a ciszterciek kórusa, énekelve, hogy Tu es Pastor ovium (Te vagy a nyáj pásztora). A pápa ekkor a hely szellemének is megfelelően a liturgiáról és a teológiáról tartott egy rövid beszédet. Szemmel láthatóan jól érezte magát a szentatya, aki teológiai professzorként több alkalommal is volt már a főiskolán. A Miatyánk elimádkozásával és áldással zárult a templomi liturgia, majd a kolostor falain kívül lévő több ezres hívő tömeghez szólt a szentatya egy első emeleti sarokerkélyről, áldást adva a zarándokokra, akik az ősz eleji időjárás minden megnyilvánulását derűs lélekkel viselték.


Magyar Kurír