A solymári templombúcsún emlékeztek Ferenc pápa magyarországi látogatására

Hazai – 2024. szeptember 13., péntek | 14:40

Solymáron, a Szűz Mária Szent Neve templom búcsúünnepén, szeptember 12-én rendezték meg a Ferenc pápa magyarországi látogatásáról szóló országjáró kerekasztal-beszélgetés soron következő alkalmát. Az eseményen templomi fotókiállítás és gasztronómiai meglepetés is várta az érdeklődőket.

A Szemere János solymári plébános által celebrált, a helyi közösség Szokolay Bálint kórusának színvonalas zenei szolgálatával kísért, a Szűz Mária Szent Neve templom titulusának ünnepnapján megtartott szentmise a búcsúi hosszú hétvége fontos eseménye volt.

Ezután került sor az emlékezésre, beszélgetésre, amely Ferenc pápa 2023. április 28. és 30. között Magyarországon tett látogatásról szólt.

Kecskemét, Szentendre, Budapest-Terézváros, Kiskőrös, Veszprém, Velem és Szombathely után a kerekasztal-beszélgetés témája Solymáron is az emlékek, az átélt élmények felelevenítése volt, s a megszólalók néhány kulisszatitkot is elárultak a 2023-as pápalátogatásról. 

A helyszínen meg lehetett vásárolni a pápalátogatásról készült díszkötetet, illetve a Szentatya magyarországi programját, fontos találkozásait bemutató fotókat tekinthettek meg a jelenlévők a templomtérben felállított nagy tablókon. A fotókiállítás a solymári búcsúhoz kapcsolódva az egész hétvégén látogatható.

A közös emlékezésen Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, a pápalátogatás általános koordinátora; Zalányi-Zolnay Eszter, az MKPK Titkárságának protokolliroda-vezetője és Sümeghy Kata, az MKPK Titkársága sajtóosztályának munkatársa vett részt, a kerekasztal-beszélgetést a pápalátogatás díszkötetének felelős kiadója, Kuzmányi István, a Magyar Kurír igazgató-főszerkesztője vezette.

A nagy számban megjelent solymáriakat és a beszélgetés résztvevőit Szemere István plébános köszöntötte, majd Kuzmányi István a beszélgetés aktualitását hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban is tart a pápa 45., eddigi leghosszabb apostoli útja, amely Ázsiában és Óceániában zajlik, másrészt megemlékezett a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) lezáró, a Hősök terén éppen három évvel ezelőtt bemutatott Statio Orbis szentmiséről, valamint a solymári templombúcsúhoz kötődően kiemelte, Ferenc pápa szívéhez igen közel áll Szűz Mária tisztelete.

A beszélgetés elején a 2023-as magyarországi pápalátogatás előtörténete került szóba. Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora kapta a bevezető kérdést, ő azonban visszaadta a szót a Magyar Kurír igazgató-főszerkesztőjének, aki így elsőként mondhatta el a Szentatyával való  találkozásainak élményeit.

Kuzmányi István örömmel emlékezett meg arról, hogy 2021-ben a NEK kapcsán a sajtódelegáció tagjaként Rómából Budapestre, majd innen a felvidéki útjára, s onnan vissza az Örök Városba is elkísérhette a pápát.

„Nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy a visszaúton kérdést tehettem föl a Szentatyának. Próbáltam diplomatikusan érdeklődni arról, hogy milyen szándékkal jött el Budapestre, s meglepetésemre a válaszában elmondta: vissza fog térni Magyarországra, majd olaszul hozzátette: »ti, magyarok: veletek voltam tavaly [két éve] Erdélyben. Csodálatos volt az a magyar mise!«

Azzal kapcsolatban, hogy a pápa 2019-ben Csíksomlyón, majd 2021-ben a NEK kapcsán Budapesten, és harmadszor 2023-ban, a hazánkban tett apostoli látogatása során is találkozott a magyarokkal, Tóth Tamás kifejtette: a csíksomlyói találkozás történelmi esemény volt, hiszen azelőtt két évtizeddel Szent II. János Pál pápa ezt nem tehette meg, hiszen az akkori romániai pápalátogatás feltétele az volt, hogy a Szentatya nem mehet Erdélybe.

2019-ben Csíksomlyóra a püspöki konferencia testületileg elutazott: „Külön busszal mentünk, jó hangulatú, imádságos légkörben telt az út. Fantasztikus élmény volt a pápai oltárnál a Szentatya közelében állni. Az esős napon éppen a szentmisére sütött ki a Nap, s a mise elején az oltár incenzálása (tömjénezése –a szerk.) után láthattam, ahogy a Marosvásárhelyről hosszú utat megtett pápa felnézett: öröm és megilletődöttség látszott az arcán, ahogy rátekintett a nagy tömegre” – idézte fel az MKPK titkára.

Kuzmányi István az erdélyi úttal kapcsolatban arról beszélt, hogy amikor a repülőgépen mint újságíró bemutatkozott a pápának, büszke nagyváradiként hozzátette, hogy Erdélyben született. Erre a Szentatya ránézett, és azt mondta: „Milyen jó volt veletek Erdélyben ünnepelni”, majd megjegyezte: „És milyen szép Erdély!” Minden bizonnyal a Marosvásárhelyről Csíksomlyóra vezető autóút során látottakra emlékezett.

Zalányi-Zolnay Eszter, az MKPK Titkárságának protokolliroda-vezetője többek között a 2023-as pápalátogatás helyszíneinek biztosításáról, a vatikáni és a magyar biztonsági szervekkel való együttműködésről beszélt, majd arról, hogy Ferenc pápa szereti túllépni a protokoll adta kereteket, „talán akkor a legboldogabb, ha kiléphet ezekből a helyzetekből”.

Hazánkban is ezt tette, például a Szent István-bazilika előtt, amikor lement a tömegbe, kezet fogva az emberekkel, vagy amikor megállította a pápai konvojt, hogy találkozhasson az integető gyerekekkel a Rózsák tere felé vezető úton.

Sümeghy Kata, az MKPK Titkársága sajtóosztályának munkatársa felidézte a pápalátogatásnak azt a momentumát, amikor Tóth Tamás kérésére kovászos kenyeret sütött a pápának ajándékul, s miután átadták neki, másnap mint a kenyér készítője a Blikk újság címlapján együtt szerepelt a Szentatyával.

A solymári rendezvényen a résztvevők ugyanebből a kovászból készült – és ezúttal is Sümeghy Kata által sütött – kenyeret kóstolhattak meg, s hozzá pannonhalmi bort ihattak. A beszélgetésen elhangzott, hogy a pápa maga is bencés bort kóstolt egy alkalommal magyarországi itt-tartózkodása alkalmával.

A kerekasztal-beszélgetés egyik fontos témája volt Ferenc pápa Szűz Mária iránti tisztelete. Tóth Tamás történészként részletesen beszélt a római Santa Maria Maggiore-bazilika múltjáról és jelenéről, a keresztény nyugat egyik legősibb, Szűz Mária (Havas Boldogasszony) tiszteletére szentelt templomáról, amelyben a Salus Populi Romani (a római nép megmentője) elnevezésű ikont őrzik, s amely előtt Ferenc pápa minden apostoli útja előtt és után imádkozik.

A hagyomány szerint Szent Lukács evangélista által fatáblára festett képhez a pápa Róma püspökeként gyakran elzarándokol. Ezt tette magyarországi útja után is, amikor Szűz Mária iránti tisztelete jeléül elhelyezte a képet magában foglaló kápolnában a Budapesten kapott, a búcsú pillanataiban neki átnyújtott fehér rózsát.

A rózsa említésének apropóján Kuzmányi István kérdésére Zalányi-Zolnay Eszter megjegyezte, hogy nagy élmény, megtiszteltetés és öröm volt a számára, hogy egy apró figyelmességgel ő is kedveskedni tudott Ferenc pápának. Olasz protokollosoktól megtudta, mennyire szereti a Szentatya a fehér rózsát, ezért már a magyarországi látogatás első napján elhelyezett a Fiat 500-as autójában egy szál virágot, majd a férje és a gyerekei segítségével a többi napon is.

A solymári kerekasztal-beszélgetés résztvevői a jelen lévő hívek kérdéseire is válaszoltak. Többek között az is szóba került, hogy Solymár képviselői is jelen voltak a pápával találkozó, különféle népviseletbe öltözött csoportokban.

Tóth Tamás arra a kérdésre, hogy a pápa magyarokkal történt három találkozásának milyen vatikáni visszahangja lett, elmondta, sok pozitív visszajelzés érkezett, többek között az, hogy ritkán találkoznak olyen lelkes szervezőkkel, mint amilyenek a magyarok voltak. Az MKPK titkára megjegyezte, az erdélyi úttal kapcsolatban a pápa fontos visszajezése volt, hogy a csíksomlyói misét „messa ungherese”-ként (magyar mise) emlegette.

A kerekasztal-beszélgetés végén Tóth Tamás megáldotta a pannonhalmi bort és a Sümeghy Kata által sütött kovászos kenyereket, amelyeket azután meg is kóstolhattak a Szűz Mária Szent Neve templom hívőközösségének tagjai.

*

A helyszínen az érdeklődők kedvezményes áron megvásárolhatták a pápalátogatás díszkötetét is, amely többek között bemutatja az apostoli látogatás előzményeit, a szervezés egyes fázisait, és teljes terjedelmükben olvashatók benne Ferenc pápa magyarországi tartózkodása idején elmondott beszédei, valamint a hozzá intézett köszöntők és az elhangzott tanúságtételek. A kiadvány végén a látogatás érdekességeibe is bepillantást nyerhetünk.

A díszkötet végül, de nem utolsósorban a hála, a köszönet és az elismerés hangján szól a tisztelt Olvasóhoz, és megnevezi mindazokat, akik aktívan segítették e történelmi látogatás létrejöttét.

Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, illetve megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).

A kiadványt Baranyai Béla gondozta; a szerkesztésben közreműködött: Ernyey Áron, Fritzné Tőkés Éva, Kuzmányi István, Sebő Balázs. A borítótervet Sümeghy Kata készítette. A kötetben található számtalan magas minőségű kép Lambert Attila, Merényi Zita, Wágner Csapó József, Turjányi Tuzson és Zuggó Zsolt munkája.

Fotó: Lambert Attila

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria