A Szent Márton Találkozón köszönt el főpásztorától a Szombathelyi Egyházmegye

Hazai – 2016. július 10., vasárnap | 15:55

Veres András, a Szombathelyi Egyházmegye Győrbe távozó főpásztora július 10-én, a Szent Márton-emlékév csúcseseményét jelentő találkozón a szombathelyi székesegyházban bemutatott vasárnapi gitáros ifjúsági misén búcsúzott el egyházmegyéje híveitől, valamint Vas és Zala megye közéleti vezetőitől.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A zsúfolásig megtelt székesegyházban tartott szentmisén koncelebrált Seregély István nyugalmazott egri érsek, jelen volt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

Szent Márton három tulajdonságára hívta fel a figyelmet homíliájában Veres András püspök, amelyek közül az első az, hogy lelkes és fáradhatatlan hithirdető volt. Szent Márton nem egyszer az életét kockáztatta azzal, hogy nem hallgatott az evangéliumról, minden alkalmat megragadott, hogy hirdesse az örömhírt – mutatott rá a búcsúzó főpásztor. Szent Márton püspök – a későbbi Szent Domonkoshoz hasonlóan – mindig vagy Istenről beszélt, vagy Istenhez. Ugyanakkor nagyon modern hithirdetői módszere volt, ami abban állt, hogy a minden emberben meglévő jóságra, jóság utáni vágyra világított rá – fűzte hozzá Veres András.

A főpásztor hangsúlyozta, hogy a Szent Márton-i kiindulópontra mennyire rímel az első olvasmány, a Második törvénykönyv gondolata: „Egészen közel van hozzád a törvény, a szádban és a szívedben, így hozzá szabhatod tetteidet.” Veres András szerint azt is tudatosítani kell, hogy ha az ember elidegenedik Istentől, akkor az embertől is el fog idegenedni, és így az ember könnyen ember farkasává válik.

Szent Márton másik fontos tulajdonsága, amit a szónok a hívek figyelmébe ajánlott, az, hogy áldozatkész apostol volt. Ismert jelmondata: „Non recurso laborem” (magyarul: Nem utasítom el a munkát, vagy más fordításban: Nem utasítom el a szenvedést) is ezt tükrözi. Veres András tíz éve, szombathelyi püspöki beiktatásakor kifejezetten gondolkodott azon, hogy ezt a Szent Márton-i hitvallást válassza püspöki jelmondatául, de mivel nem akarta, hogy túl merésznek találják, s ráadásul kiderült, hogy Erdély nagy püspöke, Márton Áron már ezt a mottót használta, nem emellett döntött. A gondolat ennek ellenére áthatotta püspöki munkáját – tette hozzá.

A mai embert figyelmeztetni kell, hogy a munka nem teher, nem robot, mások életét munkánkkal tudjuk gazdagítani, és ráadásul a másokért végzett hivatásszerű munka azt is erősíti, aki teszi, nemcsak azt, akiért teszik – fogalmazott Veres András. Azt mindenki elismeri, hogy egy sportembernek lemondásokat, áldozatokat kell hoznia, hogy elérje a célját, de a mindennapokban ugyanezt nehezen fogadjuk el, pedig hétköznapjainkat is ilyen lelkülettel kellene megélnünk – figyelmeztetett a püspök. Az áldozatkészség mindenki számára járható és járandó út – hangsúlyozta Veres András.

Szent Márton segítő szeretete volt a szentbeszédben kiemelt harmadik tulajdonság, emiatt tartották már életében is szentnek a püspököt. Szent Márton Isten szeretetét akarta megjeleníteni az embereknek, és meg is valósult benne az az új ember, akit Krisztus meghirdetett. Veres András azt kérte a jelenlevőktől, hogy Szent Mártonhoz hasonlóan legyenek az irgalmasság elkötelezett apostolai, hogy a világ egyre inkább Isten országa lehessen.

A szertartás végén Lendvai Rezső a Sarlós Boldogasszony-székesegyház plébániaközössége és a Szombathelyi Egyházmegye valamennyi híve nevében köszönt el Veres András főpásztortól, aki tízévnyi püspöki szolgálat után távozik az egyházmegye éléről, hogy a nyugdíjba ment Pápai Lajostól átvegye a Győri Egyházmegye vezetését. (Püspöki beiktatása jövő szombaton, július 16-án lesz a győri bazilikában.) Az egyházközségi elnök hangot adott annak, hogy korai búcsú ez a mostani, hiszen az a felemelkedés, amelyet mind a hitéletben, mind az épített örökség megóvása terén a Szent Márton-év jelent az egyházmegyében, még csak most kezdődött el, és hatásait a következő esztendőkben lehet majd kibontakoztatni. Méltatta ugyanakkor a főpásztor szolgálatának egy évtizedét, amelyben a hétköznapok és az ünnepek éppúgy emlékezetesek, mint Veres András hitéleti, karitatív tevékenysége, illetve az a munka, amelyet a székesegyház és kisebb templomok felújításáért, valamint az elhagyatott plébániák funkcióval való megtöltéséért tett.

Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja a helyi közéleti vezetők nevében búcsúzott el a szombathelyi főpásztortól. A kormánymegbízott szerint Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkáraként és szombathelyi megyéspüspökként egyaránt irányt mutatott minden jóakaratú embernek, származástól és vallástól függetlenül. Harangozó Bertalan a családok hivatásának megerősítése szempontjából nagyon fontosnak tartja azt, hogy Veres András meghonosította a jubileumukat ünneplő házaspárok egyházmegyei találkozóját minden június utolsó szombatján.

Az igencsak meghatódott Veres András elmondta: akik jól ismerik, tudják, nem erős a búcsúzkodásban, azért is levélben búcsúzott el egyházmegyéje papjaitól és híveitől.

Az ifjúsági, családos és zarándoktalálkozó vasárnap délután Csiszér László és zenekara koncertjével folytatódott az Emlékmű-dombon található színpadon, majd Eperjes Károly tett tanúságot hitről, életről, Istenről. A színészt a keresztény könnyűzenét játszó Eucharist koncertje követte.

A Szent Márton Találkozó Ákos koncertjével és a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének közös megtekintésével ér véget.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria