Brindisi Szent Lőrinc-emlékévet hirdetett a kapucinus rend elöljárója

Megszentelt élet – 2018. augusztus 3., péntek | 15:30

Brindisi Szent Lőrinc (1559–1619) kapucinus szerzetes, pap, egyháztanító halálának 400. évfordulójára készülve Mauro Jöhri OFMCap generális miniszter emlékévet hirdetett 2018. július 21-től 2019. július 21-ig.

A jövő évben érkezünk el Szent Lőrinc halálának 400. évfordulójához, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy 2018. július 21-től 2019. július 21-ig az ő tiszteletére megünnepeljük ezt az évet – áll Mauro Jöhri OFMCap emlékévet meghirdető körlevelében. – Megjegyzem, hogy Brindisi Szent Lőrinc egészen napjainkig az egyetlen generális minisztere a rendnek, akit szentté avattak, és aki megkapta az egyházdoktori címet.

Szent Lőrinc 1559. július 22-én született Brindisiben Giulio Cesare Russo néven. 1574-ben Velencébe ment nagybátyjához, Don Pietróhoz, ahol körülbelül egy évet töltött, majd bekopogott a velencei Giudecca kapucinusainak ajtaján: felvételi kérelmét a kapucinus testvérek közé elfogadták. 1602. május 24-én választották meg Lőrinc atyát a Kapucinus Kisebb Testvérek generális miniszterévé a generális káptalanon. Lőrinc atya 1619. július 22-én halt meg Lisszabonban. Testét Villafranca del Bierzóban, a klarisszák monostorában helyezték végső nyugalomra. 1783-ban VI. Piusz pápa avatta boldoggá, 1881-ben XIII. Leó pápa avatta szentté. Szent XXIII. János pápa 1959. március 19-én Brindisi Szent Lőrincet egyházdoktorrá avatta, a Doctor Apostolicus címet adományozva neki

Brindisi Szent Lőrinc kultusza hazánkban is elterjedt helyenként, hiszen a 16. és 17. század fordulóján az ő apostoli munkájának eredményeképpen született meg az ausztriai, majd abból a magyar kapucinus rendtartomány, amely mindvégig fővédőszentként tisztelte őt. Legfőképpen viszont azért terjedt el tisztelete, mert 1601-ben, Székesfehérvár töröktől való visszavételekor és a diadalmas csókakői csatában is ő lelkesítette a török ellen harcoló keresztény katonákat.

„Műveit és egész tudását az Egyház szolgálatába állította. Sok munkát írt a hit megvilágosítására. Egyszerű, pátosz nélküli stílus jellemezte. Teológiai és a hithirdetéshez kapcsolódó műveiben összefüggően mutatta be az üdvtörténetet, a megtestesülés misztériumára helyezve a hangsúlyt. Mariológiai munkássága is igen jelentős: műveiben Szűz Mária egyedülálló szerepét helyezte a középpontba, hangsúlyozva a Krisztus által beteljesített megváltás művében való részvételét” – mondta róla XVI. Benedek 2011. március 23-án tartott katekézisében.

Forrás és fotó: Magyar Kapucinus Delegáció

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria