Ferenc pápa: A következő ifjúsági világnap 2019-ben, Panamavárosban lesz!

Ferenc pápa – 2016. július 31., vasárnap | 22:26

Július 31-én, vasárnap délben a szentatya a krakkói ifjúsági világtalálkozót lezáró szentmise végén imádkozta el a szokásos déli Úrangyala imádságot. Előtte azonban hálát adott a krakkói találkozóért, és kihirdette a következő – egyetemes egyházi szintű – találkozó helyét és idejét!

A Szentatya beszédét teljes terjedelmében, magyar nyelven közöljük.

Kedves testvéreim!

A szentmise végén szeretnék hozzátok csatlakozni, és veletek együtt hálát adni Istennek, a végtelen irgalmasságú Atyának, amiért megadta nekünk, hogy átélhettük ezt az ifjúsági világnapot. Köszönetet mondok Dziwisz bíborosnak és Ryłko bíborosnak – akik fáradhatatlanul dolgoztak ezért a találkozóért –, az imádságaikért is, amelyekkel készítették ezt a találkozót; és köszönetet mondok mindazoknak, akik azon dolgoztak, hogy ez a találkozó szépen sikerüljön. Hatalmas köszönet nektek, kedves fiatalok! Betöltöttétek Krakkót hitetek fertőző lelkesedésével! Szent II. János Pál örül az égben, és segíteni fog benneteket, hogy mindenhová el tudjátok vinni az evangéliumot.

Ezekben a napokban megtapasztaltuk az egyetemes testvériség szépségét Krisztusban, aki életünk középpontja és reménye. Hallgattuk az ő hangját, a köztünk élő jó pásztor hangját. Ő valamennyiünk szívéhez szólt: megújított titeket az ő szeretetével, megéreztette veletek megbocsátásának világosságát, kegyelmének erejét.

Megtapasztaltatta veletek az imádság valóságát. Ez egyfajta spirituális oxigenizáció volt annak érdekében, hogy az irgalmasságban tudjatok élni és járni, amikor visszatértek országaitokba és közösségeitekbe.

Itt az oltár mellett van az a Szűz Mária-kép, amelyet Szent II. János Pál pápa tisztelt a Kálvária-kegyhelyen. Ő, a mi anyánk, megtanítja nekünk, hogy az itt, Lengyelországban megélt tapasztalat miként lehet termékeny; azt mondja, hogy őt utánozzuk: ne szórjuk szét a kapott ajándékot, hanem őrizzük meg szívünkben, hogy kihajtson és gyümölcsöt hozzon, a Szentlélek segítségével. Ily módon mindannyian, a magatok korlátaival és törékenységével, Krisztus tanúi tudtok lenni ott, ahol éltek, a családban, a plébánián, a társulatokban és csoportokban, a tanulás, a munka, a szolgálat, a szórakozás helyein, ahová csak vezet a Gondviselés benneteket utatokon.

Isten Gondviselése mindig megelőz minket. Gondoljatok csak arra, hogy már eldöntötte, mi lesz a következő szakasza ennek a nagy zarándoklatnak, amelyet 1985-ben indított el Szent II. János Pál pápa. Ezért örömmel hirdetem ki nektek, hogy a következő ifjúsági világnap – a két, egyházmegyei szintű világnap után – 2019-ben, Panamavárosban lesz.

Kérem a panamai püspököket, hogy jöjjenek ide mellém, hogy együtt adjuk az áldást.
Mária közbenjárásával hívjuk a Szentlelket, hogy világosítsa meg és támogassa a fiatalok útját az egyházban és a világban, hogy Isten irgalmasságának tanítványai és tanúi legyetek!

Most pedig mondjuk el közösen az úrangyalát.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: krakko2016.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria