Pizzaballa jeruzsálemi pátriárka Riminiben: Nehéz békét teremteni, sürgősen tűzszünetre van szükség

Kitekintő – 2024. augusztus 23., péntek | 15:06

Augusztus 20–25. között tartják a Comunione e Liberazione olasz katolikus mozgalom szervezésében a 45. Rimini Meetinget. A találkozó megnyitóját megelőzően Pierbattista Pizzaballa OFM bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka a Vatikáni Rádiónak adott interjújában a Szentföldön még élő „apró reményekről” beszélt, amelyekre alapvető szükség van ahhoz, hogy ne engedjünk az erőszak térnyerésének.

„Jelenleg nem beszélhetünk békéről” – tette nyilvánvalóvá az interjúban Pierbattista Pizzaballa bíboros. Szavai világosan tükrözik a Szentföld jelenlegi helyzetét, a Hamász és Izrael közötti konfliktus több mint tíz hónapja tart.

A 45. Rimini MeetingJelenlét a békéért című konferenciával nyílt meg, a pátriárka ezt megelőzően nyilatkozott. Hangsúlyozta: „A tűzszünetért kell dolgozni, és fel kell függeszteni a hadműveleteket a gyógyulási folyamat megkezdése érdekében. Építsenek kölcsönös bizalmat.”

„Az út megvan – állapította meg Pierbattista Pizzaballa –, de hiányzik az akarat, hogy intézményi szinten végigjárjuk, mert az politikai és vallási vezetést is igényel, ami most válságban van. Éppen ezért fontos, hogy mindent megtegyünk, akár a legalsó szintekről indulva is.”

„A remény az a szó, amelyre ebben a pillanatban nagy szükség van, de nem szabad összetévesztenünk a szavak jelentését. A remény nem azt jelenti, hogy a problémák hamarosan megoldódnak, hiszen a kilátások rövid távon nem kedvezőek. A remény egy belső hozzáállás, amely lehetővé teszi, hogy a Lélek szemével lássuk azt, amit az emberi szem nem lát” – magyarázta a bíboros.

A pátriárka szerint „apró remények” éltetik jelenleg a helyi egyházat, amely Gázában és Ciszjordániában is részt vesz a mintegy hatszáz hívőből álló katolikus közösség támogatásában, többek között élelmiszerosztással. Pizzaballa pátriárka emlékeztetett a klinika megnyitására és az egy éve bezárt iskola újraindítására, a normális emberi kapcsolatok iránti elkötelezettségre. „Ez az, ami segíthet megszabadulni a szörnyű helyzet lidércnyomásából” – szögezte le.

„A béke egyfajta kultúra, feladat, amiért tenni kell. A politika, az oktatás és persze a média elkötelezettsége is kell hozzá. És ez az élet minden más területére is igaz a mai globalizált világban, amelyben senki sem sziget. A béke tehát egy kultúra” – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka.

A keddi nyitókonferencián, amelyet a Rimini Meeting Foundation elnökével, Bernard Scholzcal együtt tartott, Pierbattista Pizzaballa beszámolt a Szentföldön eltöltött 35 évéről és a vallások közötti párbeszédben szerzett tapasztalatairól. A legutóbbi fejlemények kapcsán megerősítette, hogy a jelenlegi tárgyalások döntőek, miközben elismerte, hogy a konfliktus további „elfajulásának” valós veszélye van: „A kölcsönös elutasítás a mindennapi élet részévé vált, amit a média is átvesz, ez pedig igazán drámai” – fogalmazott.

A bíboros imára szólított fel „az emberek gyűlöletével, bizalmatlanságával és egymás mélységes megvetésével” szemben. „A holnap újjáépítéséhez mindannyiunk elkötelezettségére szükség lesz” – szögezte le.

Ami a vallások közötti párbeszédet illeti, a pátriárka elismerte, hogy ez most nehéz. „A jelenlegi helyzet megosztottságot teremtett. Nincsenek nyilvános ülések, intézményi szinten is nehezen tudunk beszélni egymással. Nem tudunk találkozni sem” – fejtette ki.

Befejezésül Pizzaballa bíboros azt javasolta, hogy közösségi és társadalmi szinten is minden létező eszközzel támogassuk a párbeszédet. „A vallási vezetőknek nagy felelősségük van az olyan közösségek létrehozásában, amelyek nem zárkóznak be, hanem felemelik a tekintetüket” – vélekedett.

*

A kiéleződő konfliktusok és háborúk szembesítik az emberiséget a sorsával kapcsolatos kérdésekkel és a fájdalommal, amiről azonban a kortárs kultúra nem szeret tudomást venni. Az idei Rimini Meeting az ember személyes, társadalmi, kulturális és politikai távlataiban reflektál arra, hogy mi számít igazán lényeges kérdésnek, és mi az, ami valóban értelmet ad az életnek.

A program 140 konferenciát foglal magában mintegy 450 olasz és nemzetközi előadóval. 3000 önkéntes teljesít szolgálatot, 500-an az előtalálkozókon és 2500-an a rendezvények idején, akiknek 60 százaléka 30 év alatti. A találkozó keretében 16 kiállítást is rendeznek; az egyik kiállítás Alcide de Gasperi olasz államférfit, az Európai Közösség egyik alapító atyját mutatja be. Egy az első világháború kezdetéről szóló tárlat az 1914-es karácsonyi fegyverszünetnek állít emléket; egy további kiállítás a Getszemáni-kert bazilikájának építéséről szól. A tárlatok egy részét szeptembertől különböző olasz városokban mutatják be.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió, Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(he)

Kapcsolódó fotógaléria