Püspöki szentmisével ünnepelték Marcaliban az egyházközség újraalapításának 300. évfordulóját

Hazai – 2022. október 13., csütörtök | 14:26

Idén 300 éve alapították újra a marcali római katolikus plébániát, mely alkalomból a Gyümölcsoltó Boldogasszony-plébániatemplomban ünnepi szentmisét celebrált Berta Tibor tábori püspök, dandártábornok. Az alkalomra a korábbi marcali káplánok is meghívást kaptak.

A rendezvényen jelen volt Móring József Attila kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint több közjogi méltóság és helyi közéleti szereplő.

A házigazda, Kiss Iván címzetes prépost, marcali plébános köszöntőjében a magmaradás és a hálaadás fontosságáról beszélt.

Berta Tibor tábori püspök szentbeszédének középpontjába az engedelmesség fogalmát állította, amely – mint mondta – katonaként őt is többszörösen érinti. Ezt követően, megemlékezve a jubileumról, Isten áldását kérte Marcali egyházközségére és lelkipásztora evangelizációs munkájára.

A marcali plébánia középkori eredetű. Papjáról elsőként az 1333-as pápai tizedjegyzék tesz említést, Szent Ányos tiszteletére szentelt templomáról pedig egy 1404-es okirat tanúskodik.

A szépen virágzó mezőváros 1566 után a török hódoltság része lett. A törökök térhódítása, majd a reformáció terjedése következtében a korábbi vallási élet visszaszorult. A 150 évig tartó megszállás alatt bosnyák ferencesek, jezsuita szerzetesek, valamint licenciátusok tartották meg az emberekben a hitet; életük kockáztatásával prédikáltak, kereszteltek, eskettek vagy éppen temettek, később pedig jelentős szerepet töltött be az andocsi misszió tevékenysége is.

Az egyházközséget a plébániával együtt 1722-ben alapították újra, ekkor szentelték a templomot is Gyümölcsoltó Boldogasszonynak. Két évvel későbbről már megvannak az első keresztelési anyakönyvek is.

A 300 év alatt összesen 17 plébános és 93 káplán teljesített hosszabb-rövidebb ideig papi szolgálatot a településen. Kiss Iván jelenlegi plébános 29 évnyi szolgálatával az ötödik leghosszabb ideig működő aktív plébános Marcaliban. A rekorder Ádám János, aki 1878 és 1914 között, 36 éven át vezette az egyházközséget.

A szentmise után Berta Tibor megáldotta a templomtorony új, Szent II. János Pál pápát ábrázoló molinóját is, amelyet Pozsonyi Márk felajánlásából egy budapesti nyomdában készítettek. Ezután áldást adott a templom köré ültetett hársfákra is, amelyeket az ünnep alkalmából az egyházközség képviselő-testületének tagja adományozott.

Kiss Iván plébános köszönetet mondott továbbá a tavaly átadott Szent II. János Pál pápa-szobor talapzatának elkészültéért. Az ünnepséget szeretetvendégséggel zárták.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Szöveg és fotó: Kiss Kálmán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria