Szabadon engedték a Haitin elrabolt hat szerzetesnővért

Kitekintő – 2024. január 25., csütörtök | 13:07

A Haiti Köztársaság fővárosában, Port-au-Prince-ben január 19-én fegyveresek kerítették hatalmukba a Szent Anna kongregáció hat szerzetesnővérét szállító buszt, majd a járművel ismeretlen helyre hajtottak. Január 25-én kiszabadultak a túszok.

Suzie Jean Louis, Magella Moussignac, Inomène Charles, Joane Mondesir, Rachelle Lubin és Wilda Nonor egy kisbuszban utaztak, amikor elrabolták őket a főváros központjában található Christophe utcán. Velük együtt a sofőr, Jean Sylvestre és a fiatal Francesca Cadesty is fogságba esett. Pierre-André Dumas püspök, az anse-à-veau-miragoâne-i egyházmegye főpásztora kérte szabadon bocsátásukat, még önmagát is felajánlotta túszként értük cserébe.

„Lesújtva értesültem arról, hogy embereket, köztük hat szerzetesnőt raboltak el Haitin: szomorú szívvel kérem szabadon bocsátásukat. Imádkozom, hogy helyreálljon a társadalmi béke az országban, és mindenkit kérek, hogy hagyjon fel az erőszakkal, mely sok szenvedést okoz annak a szeretett népnek” – Ferenc pápa ezekkel a szavakkal emlékezett meg róluk január 21-én, az Úrangyala imádság után.

Pierre-André Dumas püspök január 25-i üzenetében hálát adott az Úrnak a nyolc túsz szabadon bocsátásáért: „Ez a felkavaró esemény – írja – ismét próbára tette hitünket, de az megingathatatlan marad. Istenhez kiáltottunk, és ő megerősített minket a megpróbáltatások közepette, és visszaadta a foglyoknak a szabadságot. Megváltoztatta a megkeményedett szíveket, és megszabadítja Haitit minden gonosztól, hogy az ország minden gyermeke megismerje a felbecsülhetetlen szabadság örömét. Az Egyház továbbra is elkötelezett az igazságosság és a béke korszakának eljövetele iránt Haitin.”

Maga a haiti katolikus egyház az előző napra, január 24-ére szervezett imanapot és  szentségimádást a szerzetesnővérekért és a velük együtt elraboltakért. „Abba kell hagyniuk, hogy lábbal tiporják Isten gyermekeinek elidegeníthetetlen méltóságát!” – írták Mésidor érsek és Morachel Bonhomme, a Haiti Szerezetes-elöljárók Konferenciájának elnöke közös közleményükben, melyben arra hívták a haiti híveket, hogy szervezzenek folyamatos imaláncot az elraboltak szabadon bocsátásáért.

Az emberrablás csak egy a számtalan erőszakos jelenség között, amely Haitit sújtja. Egy háború, amelyről a nemzetközi közösség és a média már évek óta megfeledkezett. A véget nem érő konfliktus sokadik fellángolása január 18-án történt, amikor az egyik fegyveres banda – a Bel-Air – rátámadt Solinóra, egy nyomornegyedre a főváros központjában, nem messze az elnöki palotától, azzal a szándékkal, hogy elfoglalja a Canapé Vert területét, ahol még nem telepedtek meg rivális bandák. Legalább húsz embert lemészároltak és több tucat házat felgyújtottak, a gyakorlatilag működésképtelen hatóságok közönyétől övezve.

Csak egy hét múlva ment ki a rendőrség a helyszínre, a lakosok időközben már elmenekültek, tovább növelve a menekültáradatot: jelenleg 165 ezer belső menekült él az országban, akik a több mint kétszáz Port-au-Prince-ben harcoló banda mészárlásai elől keresnek biztonságos helyet.

Különösen nehéz pillanat ez az ország számára, ahol várják, hogy a kenyai vezetésű ENSZ-misszió zöld utat kapjon. Több mint egy év telt el azóta, hogy a haitiak segítségért folyamodtak a nemzetközi közösséghez. A petíciót Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is határozottan támogatta. A hivatalosan október 3-án jóváhagyott, az ország stabilitásának helyreállítását célzó akciót azonban eddig mindig elhalasztották. 

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire; Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria