A pápa a német egyházi újságírókhoz: A katolikus kommunikáció kedves, prófétai és nem semleges

Ferenc pápa – 2024. január 9., kedd | 13:47

Ferenc pápa január 4-én a Vatikánban köszöntötte az alapításának 75. évfordulóját ünneplő Németországi Katolikus Újságírók Szövetségének (Gesellschaft Katholischer Publizisten Deutschlands, GKP) harmincfős küldöttségét. A Szentatya átnyújtott beszédében kiemelte a katolikus kommunikátorok szerepét abban, hogy igaz információkat adjanak, nem szítva konfliktusokat még az Egyházon belül sem.

Ferenc pápa az előre elkészített beszédében, amelyet kiosztottak az Apostoli Palota Konzisztóriumi termében jelenlévőknek, arra biztatta a német újságírókat, hogy továbbra is kövessék szövetségük hosszú ideje vállalt elkötelezettségét az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, a béke, a szabadság és az emberi méltóság előmozdítására. Ezt a küldetést 1948-ban kezdte meg a szervezet.

A Szentatya megjegyezte, hogy ezek a célok különösen fontosak a mai világban, amelyben sok konfliktust a média által felerősített álhírek és lázító kijelentések táplálnak. „Ennél is fontosabb, hogy ti, erősen gyökerezve keresztény hitetekben és a szívetekben, az evangélium által »lefegyverezve«, támogassátok a nyelv lefegyverzését” – hangsúlyozta a pápa.

Szükség van, különösen az Egyházban, a „kedves és ugyanakkor prófétai” kommunikációra.

„Ez alapvető fontosságú: a béke és a megértés módjainak előmozdítása, a hidak építése, a meghallgatásra való készség és a tiszteletteljes kommunikáció gyakorlása másokkal.”

Ferenc pápa ezután a német szinodális úttal foglalkozott. Ezt a reformfolyamatot 2018-ban indította útjára az egyház Németországban. A folyamat számos tanbeli aggodalmat vetett fel (amelyet maga a pápa is kifejezett) az Egyház egységére gyakorolt lehetséges következményekkel kapcsolatban, a párhuzamosan zajló 2021–2024 közötti egyetemes szinodális folyamat fényében is. A Szentatya emlékeztetett két alapvető szempontra, amelyet a németországi szinodális úton járó Isten népéhez írt 2019-es levelében emelt ki a téma kapcsán: a Szentlélek központi szerepét az egyházi megújulásban, valamint az Egyház „egyetemes és katolikus dimenzióját”, „hogy a hitéletet ne úgy fogjuk fel, mint ami csak a saját kulturális és nemzeti környezetünkhöz kapcsolódik”. „A lelki dimenzióval való törődés, vagyis az evangéliumhoz, nem pedig a világ modelljeihez való konkrét és állandó alkalmazkodás, a személyes és közösségi megtérés újrafelfedezése a szentségeken és az imádságon keresztül, a Szentléleknek, nem pedig a korszellemnek való engedelmesség.” Ennek fényében a pápa kiemelte a katolikus kommunikátorok „értékes szerepét” a „hiteles információnyújtásban”, így „segítve a kölcsönös megértést és nem a konfliktusokat”. Hangsúlyozta az Egyház missziós dimenzióját „a ma rendelkezésre álló eszközöket és lehetőségeket felhasználva”; ugyanakkor figyelmeztetett, hogy

az az Egyház, amely elsősorban önmagával foglalkozik, belebetegszik az önreferencialitásba”.

A katolikus kommunikátorok „nem tehetnek mást, mint részt vállalnak, és úgymond nem maradnak »semlegesek« az általuk közvetített üzenettel kapcsolatban” – szögezte le a Szentatya.

Beszéde végén a pápa felkérte a német katolikus újságírókat, hogy hívják fel a közvélemény figyelmét a szegényekre, a migránsokra és a menekültekre, valamint mindazokra, akik gazdag társadalmaink peremén élnek, beleértve Németországot is. „Szükségünk van olyan kommunikátorokra, akik kiemelik azoknak a történetét és arcát, akikre kevesen vagy senki sem figyel” – nyomatékosította a Szentatya.

Amikor kommunikálsz, mindig gondolj az emberek arcára, különösen a szegényekre és az egyszerű emberekre, és indulj ki belőlük, a valóságukból, a tragédiáikból és reményeikből, még akkor is, ha emiatt szembefordulsz az árral”

– zárta beszédét Ferenc pápa a német katolikus újságírókhoz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria