A Szentszék tisztázó nyilatkozat kiadására készül az ún. Viganò-ügyben

Ferenc pápa – 2018. szeptember 11., kedd | 8:01

Szeptember 10-én a pápát közvetlenül segítő kilenctagú bíborosi tanács, mely újabb ülésszakát kezdte meg Rómában, nyilatkozatot adott ki.

A bíborosi tanács nyílatkozatában a tanács működésének és összetételének felülvizsgálatára kéri a Szentatyát, és kifejezi teljes szolidaritását vele a mostani helyzetben, amikor egy érsek személyesen ellene fogalmazott meg vádakat.

A bíborosi tanács nyilatkozatának fordítását az alábbiakban közöljük.

A bíborosi tanács, huszonhatodik ülésszakának első találkozóján, készen arra, hogy átadja a Szentatyának a római kúria reformjára vonatkozó javaslatát, melyet működésének első öt éve alatt állított össze, a folytatásra való tekintettel úgy döntött, megkéri a pápát, hogy vizsgálja felül a tanács munkáját, struktúráját és összetételét, figyelembe véve egyes tagjainak előrehaladott életkorát is.

A tanács elégedettségét fejezte ki a családok dublini világtalálkozójának eredményességéért, és gratulált Kevin J. Farrell bíborosnak, valamint a világiakért, családért és életért felelős dikasztériumnak, amely Diarmuid Martin érsekkel együtt megszervezte az eseményt.

A tanács kifejezte teljes szolidaritását Ferenc pápával az elmúlt hetekben történtek miatt, tudatában annak, hogy a jelenlegi vitában a Szentszék az esetleges és szükséges tisztázások megfogalmazására és közzétételére készül.

Vatikánváros, 2018. szeptember 10.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Forrás és fotó: Vatikáni Sajtóközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria