Adj egy követ! – Szent Márton oltalma alatt álló közösségek találkozójára készülnek Pannonhalmán

Hazai – 2016. szeptember 10., szombat | 12:03

A Szent Márton-év keretében október 27. és 30. között kerül sor a Pannonhalmi Bencés Főapátságban a Szent Márton oltalma alatt álló közösségek, egyházközségek és települések találkozójára. A „Mint élő kövek” címet viselő találkozón egyedülálló kezdeményezést indítanak útjára a szervezők.

Nemcsak Pannonhalma, hanem Szent Márton is hívja magához a Kárpát-medence Szent Márton nevét viselő településeinek, templomainak, egyházi közösségeinek képviselőit. A Háló Mozgalommal együtt szervezett esemény alapgondolata a közösségépítés, a kapcsolatteremtés a Kárpát-medence ökumenikus közösségei között.

A találkozó résztvevői egy rendkívüli kezdeményezés részesei lehetnek Szent Márton születésének 1700. évfordulóján. A felvidéki Alistál (Dolný Štál) község plébánosa, Bozay Krisztián ugyanis új plébániát szeretne építeni. Várszegi Asztrik főapáthoz fordult azzal a kéréssel, hogy a leendő plébánia alapköve Szent Márton-hegyéről származzon, azaz a Pannonhalmi Főapátság adjon egy követ, amit a főapát áld meg. Pannonhalma nagy örömmel és várakozással támogatja az elképzelést.

Várszegi Asztrik főapát továbbgondolva Bozay Krisztián plébános elképzelését azt a kérést tolmácsolja a nyilvánosságon keresztül, hogy minden „Szent Márton-os” település, egyházi szervezet és közösség is adjon egy követ. A találkozó résztvevői elhozzák a köveket, október végén a találkozó keretében Pannonhalmán megáldják, majd beépítik a tervezett Szent Márton-plébánia alapzatába. Jelképesen tehát a Kárpát-medence Szent Márton titulusú közösségei építik meg az új alistáli plébániát, ami a magyarság összefogásának, Szent Márton életpéldájának és 2016-os emlékévének egyik maradandó jelképe lehet.

Bővebb információk ITT és ITT találhatók.

Jelentkezés: sztmarton@halo.hu

Kapcsolat:
Háló Mozgalom:  Schön György, schon.gyorgy@halo.hu
Pannonhalmi Főapátság: Kormos Gyula, kormos@osb.hu

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria