Az Úr legyen veletek!

Nézőpont – 2024. január 21., vasárnap | 12:00

Gérecz Imre OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

A Hittani Dikasztérium december 18-án Fiducia supplicans (FS) címmel nyilatkozatot adott ki az áldásokról. Mivel a dokumentum a rendezetlen kapcsolatban élők speciális helyzeteit is érinti, heves fogadtatásra talált. Bár elsősorban a nem liturgikus áldások lelkipásztori értelmezéséről szól, az áldás természetének mélyebb megértése érdekében hasznos, ha figyelmünket a liturgiában adott áldások vizsgálatára fordítjuk. Mit tanít az Egyház liturgiája az áldásokról?

„Az Úr legyen veletek!” Ez az egyik legősibb és leggyakoribb áldás. A Szentírásban így kívánják Isten erejének ajándékát Gedeon számára (Bír 6,12), és kitartást Júdának a küzdelemben (2Krón 20,17). Ezekkel a szavakkal szólítja meg Boáz a Ruttal aratókat (Rut 2,4).

Így köszönti Gábor angyal Máriát (Lk 1,28).

Szent Ágoston hangsúlyozza, hogy a liturgiában ezek a szavak Krisztus közelségét fejezik ki, aki feltámadása után az Atya jobbján sem távolodik el szívünktől (62. beszéd), hanem jelenlétével beteljesíti ígéretét, miszerint velünk marad a világ végezetéig (395. beszéd). Nagy Szent Albert kiemeli, hogy nemcsak a feltámadt Krisztus jelenlétének hitét fejezzük ki és kívánjuk ezzel az ünneplő közösségnek, hanem azt is, hogy az Úr (Dominus) Isten házának (domus Dei) fejeként ma is gondoskodjon rólunk, akik hozzá tartozunk (Liber de sacrificio missae II,1,2).

Az eucharisztikus ünnepléskor ez a néhány szó elhangozhat a gyülekezet köszöntésekor, az evangélium felolvasása előtt, a prefációt bevezető párbeszédben és a liturgia végén.

Ahogy minden áldás, úgy ezek a pillanatok is „arra hívnak minket, hogy megragadjuk Isten jelenlétét az élet minden eseményében, és arra emlékeztetnek, hogy az ember a teremtett dolgok használatában is arra hivatott, hogy Istent keresse, őt hűségesen szeresse és szolgálja” (FS 8).

A liturgia vezetője mindenkit megszólít. Jónás prófétához hasonlóan ő sem válogathatja meg, hogy kiknek hirdesse Isten Igéjét, és emberhalászként nem ő határozza meg, kiket vonz magához az Úr, amikor szolgáival kivetteti a hálót.

A kérdésben a a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményét IDE klikkelve olvashatják el.

Fiducia supplicans – Nyilatkozat az áldások lelkipásztori jelentéséről című dokumentum magyar nyelven IDE klikkelve érhető el. A dokumentum további nyelveken ITT érhető el.

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria