Elhunyt Dunai Tamás Jászai Mari-díjas színművész

Kultúra – 2023. február 23., csütörtök | 17:10

A hetvenhárom éves érdemes és kiváló művész Dunai Tamást február 22-én szerdán, tragikus hirtelenséggel érte a halál otthonában – közölte a család február 23-án, csütörtökön az MTI-vel.

Dunai Tamás 1949. július 7-én született Mohácson. 1973-ban Szegeden magyar–francia szakon végzett a József Attila Tudományegyetem Bölcsészttudományi Karán, majd 1976-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát.

A főiskola elvégzése után a Madách Színház tagja lett, ahol 1992-ig játszott, majd szabadúszóként dolgozott. Az utóbbi években a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház állandó fellépőjeként láthatta a közönség.

Pályája csaknem ötven éve alatt száznál több emlékezetes színházi szerep, több tucat film- és televíziós szerep megformálása kötődött a nevéhez. Rendszeres közreműködője volt a Madách Színház zenés darabjainak, például a Macskáknak, a Doctor Herznek és a Mária evangéliumának. Több játék- (Teketória, Angi Vera, Dóra jelenti, Állatkerti mesék, Gyanú, Made in Hungária), illetve tévéfilmben is játszott. Emellett számos vers- és sanzonfelvétel őrzi emlékét. A rádiós szereplései közül kiemelkedik Thomas Mann A varázshegy című művéből készült hangjáték, amelyben hangjával Hans Castorpot keltette életre. Önálló estje Olvasólámpa zenével, Szikrák jégkockával címmel volt látható.

„Kezdetben Husztival felváltva játszottam Tevjét, aztán úgy-ahogy hozzám nőtt a szerep. Amikor ravaszul, huncutul felnéz a sildes sapkája alól, hogy megkérdezze, »Na, Uram, most mire megyünk ketten, miért tetted ezt meg ezt?«, az valami elmondhatatlanul bensőséges pillanat.

Olyan ösztönösen, igazul, mélyen beszél Istenhez, ahogy én is szeretnék. Számomra a vallás egyébként is velejárója az életemnek,

a Pozsonyi út szélén álló Szent Ágoston-kápolnába, a Rákosi-időkben a föld alatt létesült templomba járok minden vasárnap”  – nyilakozta a Hegedűs a háztetőn főszerepéről és saját istenhitéről Dunai Tamás az Új Ember Mértékadó kulturális mellékletében 2020 júniusában.

Gyakran fellépett a Budapest Dixieland Band és a Budapest Klezmer Band vendégeként is, Magyarországon és külföldön egyaránt. Tagja volt a Színészzenekarnak, klarinéton és szaxofonon játszott.

1996 óta háromszor hívta meg a BBC Világszolgálata, hogy a magyar adás állandó munkatársainak beszédkultúrájával foglalkozzon, 2006 szeptemberétől a Madách Musical Műhely osztályvezető tanára volt.

2004-ben rendezőként is bemutatkozott az Ez nem ugyanAz című musicalesttel.

Munkásságát 1985-ben Jászai Mari-díjjal, 1989-ben Greguss Zoltán-díjjal ismerték el. 1997-ben érdemes művész kitüntetésben részesült. 1998-ban Emerton díjat, valamint „Az év musicalénekese” elismerést vehetett át. 2000-ben Mensáros-díjjal jutalmazták művészetét. 2015-ben Magyarország Kiváló Művésze lett, a következő esztendőben pedig szülővárosa, Mohács díszpolgárává választották. 2017-ben Tolnay Klári-díjjal tüntették ki. 2022-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották.

Dunai Tamás temetéséről később intézkednek – közölte a család.

A katolikus hitét megélő színész kölcsönözte a hangját a 2019-ben bemutatott, nemzetközi koprodukcióban készült A két pápa című életrajzi filmdrámában Ferenc pápának, valamint  szerepet vállalt a Teremts bennünk csendet! projekt keretében készült keresztény imagyűjtemény hanganyagának rögzítésében is (az ebből befolyó teljes nyereséget a Gold Record Music Kft. az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlotta fel).

Forrás: MTI

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria