Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

Ferenc pápa – 2018. január 22., hétfő | 9:01

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

Kedves fiatalok, örülök, hogy veletek lehetek! Ezek a találkozók nekem nagyon fontosak, különösen idén, amikor készülünk az ifjúsággal foglalkozó szinódusra. Arcaitok, kereséseitek, életetek fontosak az Egyház számára, és azt a jelentőséget kell tulajdonítanunk nekik, amelyet megérdemelnek, és nekünk is ugyanolyan bátraknak kell lennünk, amilyen sok itt élő fiatal volt, akik nem féltek szeretni és életüket adni Jézusért.

Kedves barátaim, milyen sok példaképetek van! Porres Szent Mártonra gondolok. Semmi sem akadályozta meg azt a fiatalembert abban, hogy megvalósítsa álmait, semmi sem akadályozta meg abban, hogy életét adja másokért, semmi sem akadályozta meg abban, hogy szeressen, és azért tette, mert megtapasztalta, hogy az Úr volt az, aki őt elsőként szerette. Úgy szerette, amilyen volt: mulattként, akinek sokat kellett nélkülöznie. Emberi szempontból, barátai szemében teljesen „vesztesnek” tűnt, ő viszont tudott valamit, ami egész életének titka volt: tudott bízni. Bízott az őt szerető Úrban. És tudjátok miért? Mert az Úr volt az, aki elsőként bízott őbenne; ahogyan bízik mindnyájatokban, és sosem fárad bele abba, hogy bízzon. Az Úr mindnyájunkra rábíz valamit, és a válasz az, hogy bízunk benne. Most mindnyájan gondolkodjatok el szívetekben: mi az, amit rám bízott az Úr? Mit bízott rám az Úr? Mindenki gondolkodjon… Mi van a szívemben, amit rám bízott az Úr? Mondhatjátok nekem: de időnként annyira nehézzé válik minden. Értelek titeket. Azokban az időszakokban elboríthatnak a negatív gondolatok, azt érezhetjük, hogy sok helyzet van, amellyel nem tudunk megbirkózni, és úgy tűnik, „lemaradunk a világbajnokságról”; úgy érezzük, hogy vesztésre állunk. De nem így van, azokban a percekben is, amikor kiesésre állunk, továbbra is bízni kell!

Vannak pillanatok, amikor azt gondolhatjátok, hogy nem tudjátok megvalósítani, amire életetekben, álmaitokban vágytok. Mindnyájan átmegyünk ilyen időszakokon. Azokban a pillanatban, amikor a hit kialudni látszik, ne felejtsétek el, hogy Jézus az oldalatokon áll! Ne adjátok fel, ne veszítsétek el a reményt! Ne felejtsétek el a szenteket, akik a mennyből kísérnek minket; forduljatok hozzájuk, imádkozzatok, és fáradhatatlanul kérjétek közbenjárásukat! A tegnap, de a ma szentjeire is gondolok: ennek a földnek sok szentje van, mert „megszentelt” föld. Peru „megszentelt” föld. Kérjetek segítséget és tanácsot olyan emberektől, akikről tudjátok, hogy jó tanácsot tudnak adni, mert arcuk örömet és békét sugároz. Engedjétek, hogy kísérjenek titeket, és így előrehaladjatok az élet útján!

De továbbmegyek: Jézus mozgásban akar látni titeket! Úgy akar látni, hogy küzdesz eszményeidért, és igyekszel követni az ő útmutatásait. Ő a boldogságok útján fog vezetni titeket, mely egyáltalán nem könnyű, de lelkesítő út, ezen az úton nem lehet egyedül haladni, csoportban kell menni, ahol mindenki együttműködhet, önmaga legjobbját nyújtva. Jézus számít rád, ahogyan számított – nagyon régen – Limai Szent Rózára, Szent Toribióra, Macías Szent Jánosra, Solano Szent Ferencre és sok más szentre. És ma ugyanazt kérdezi tőled, amit tőlük kérdezett: kész vagy-e követni őt? [Válaszolják: Igen!] Ma, holnap kész vagy-e követni őt? [Válaszolják: Igen!] És egy hét múlva? [Válaszolják: Igen!] Ne legyetek ennyire biztosak! Nézd, ha kész akarsz lenni követni őt, kérd tőle, hogy készítse fel szívedet, hogy kész légy követni őt! Rendben? [Válaszolják: Igen!]

Kedves barátaim, az Úr reménnyel néz rátok, sosem csügged miattunk! Időnként megtörténik, hogy csalódunk egy barátunkban, egy barátnőnkben, mert jónak tartottuk, de aztán láttuk, hogy mégsem annyira jó, csalódunk, és elhagyjuk. Jézus sosem csalódik, sosem! „Atyám, ha Ön tudná, miket csinálok…, mondok valamit, de mást csinálok, életem nem teljesen tiszta…” Mindezzel együtt Jézus sosem csügged miattatok! Most tartsunk egy kis csendet! Mindenki nézzen a szívébe, milyen az élete?! Nézze meg életét a szívében: azt találod majd, hogy bizonyos időszakokban jó dolgok vannak ott, más időszakokban viszont nem annyira jók, és mindezzel együtt Jézus sosem csügged miattad! És mondd neki szíved mélyén: „Köszönöm, Jézus, köszönöm, hogy eljöttél, hogy elkísérj engem a rossz időszakokban is, köszönöm, Jézus!” Mondjuk közösen: „Köszönöm, Jézus!” [Megismétlik: Köszönöm, Jézus!]

Nagyon jó látni digitálisan kijavított fotókat, de ez csak a fotóknak használ. Nem photoshoppolhatjuk a többieket, sem a valóságot, sem magunkat. A színes szűrőket és a nagy felbontást csak a videókban lehet használni, de sosem tudjuk a barátainkra alkalmazni. Vannak fotók, amelyek gyönyörűek, de csak azért, mert teljesen kozmetikázva vannak. Hadd mondjam meg nektek: a szívet nem lehet photoshoppolni, mert ott dől el az igazi szeretet, ott dől el a boldogság, ott mutatkozik meg, ki vagy valójában: hogy milyen a szíved.

Jézus nem akarja, hogy „kozmetikázzák” a szívedet, ő úgy szeret, amilyen vagy, és van egy megvalósítandó álma mindegyiktekről. Ne felejtsétek el, ő nem csügged miattunk! És ha ti csüggedtek magatok miatt, ajánlom, hogy vegyétek elő a Bibliát, olvasgassátok, és emlékezzetek a barátokra, akiket Jézus kiválasztott, akiket Isten kiválasztott. Mózes dadogó volt; Ábrahám öreg; Jeremiás roppant fiatal; Zakeus alacsonynövésű; a tanítványok, amikor Jézus azt kérte tőlük, hogy imádkozzanak, elaludtak; Mária Magdolna egy nyilvános bűnös; Pál a keresztények üldözője; Péter pedig megtagadta őt…, később pápa lett, de megtagadta őt… És folytathatnánk a sort. Jézus úgy szeret téged, amilyen vagy, ahogyan ezeket a barátait is úgy szerette, amilyenek voltak, gyarlóságaikkal együtt, jobbá válási szándékukkal együtt; de amilyen vagy, úgy szeret az Úr. Ne kozmetikázd magad, ne kozmetikázd a szíved, hanem olyannak mutatkozz Jézus előtt, amilyen vagy, hogy segíteni tudjon előrehaladni az életben.

Amikor Jézus ránk néz, nem gondol arra, mennyire vagyunk tökéletesek, hanem a szívünkben lévő szeretetet nézi, amelyet felkínálunk, és amellyel követjük őt. Az ő szemében a legfontosabb, a legnagyobb az, hogy mekkora szeretet van a szívemben. És szeretném, ha ezt a kérdést a mi Anyánknak is feltennénk: „Édesanyám, drága Szűzanya, nézz a szívemben lévő szeretetre: kevés? sok? egyáltalán szeretet?”

Biztosak lehettek, hogy ő kísér titeket életetek minden pillanatában, útjaitok minden kereszteződésében, különösen, amikor fontos döntéseket kell meghoznotok! Ne csüggedjetek! Ne csüggedjetek! Haladjatok tovább, mindnyájan együtt! Mert az életet felemelt fejjel érdemes élni! Isten áldjon meg titeket!

FELHÍVÁS

Itt vagyunk Lima főterén, a világ egyik viszonylag kis városának kis helyén. De a világ sokkal nagyobb, tele van városokkal és népekkel, és tele van problémákkal, tele van háborúkkal. Ma nagyon aggasztó híreket kaptam a Kongói Demokratikus Köztársaságból. Gondoljunk Kongóra! Ezekben a percekben, innen a térről, együtt mindezekkel a fiatalokkal, kérem a hatóságokat, a vezetőket és mindenkit abban a szeretett országban, hogy tegyenek meg mindent, minden erőfeszítésükkel azon legyenek, hogy elkerüljenek minden erőszakot és a közjót szem előtt tartó megoldásokat találjanak. Mindnyájan együtt, csendben, imádkozzunk ezért a szándékért, testvéreinkért a Kongói Demokratikus Köztársaságban!

[Angelus]

A viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria