Kis Szent Teréz közbenjárását kérték – Első alkalommal rendeztek rózsaeső imaestet Pécsen

Megszentelt élet – 2022. október 25., kedd | 15:35

Megtelt hívekkel október 22-én este a pécsi székesegyház, ahol a Nyolc Boldogság Közösség nővérei első alkalommal rendeztek rózsaeső imaestet. A Lisieux-i Kis Szent Teréz közbenjárását kérő imaalkalmat a közösség immár harminc éve szervezi a világ számos országában, köztük hazánkban is több helyszínen.

A Nyolc Boldogság Közösség három szerzetesnővére ez év augusztusában érkezett Pécsre, ahol rendházat alapítottak. A nővérek jellemzően az ifjúságpasztorációban teljesítik küldetésüket, de vállalnak lelki beszélgetést, mentorálást; közös imádságukban is lehet hozzájuk csatlakozni, és immár a Pécsi Egyházmegyébe is elhozták a rózsaeső imaestet, melyet minden év őszén Lisieux-i Szent Teréz liturgikus ünnepnapjához kapcsolódóan rendeznek meg.

Az imaesten a híveket, akik között szép számban voltak fiatalok és gyermekek is, a Nyolc Boldogság Közösség pécsi alapítása képviseletében Valter Margit nővér köszöntötte Lisieux-i Szent Teréznek a székesegyház szentélye előtt felállított és virágokkal díszített portréja előtt.

A szerzetesnővér emlékeztetett rá, hogy a fiatalon meghalt Teréz, amikor a földi élettől búcsúzott, azt ígérte rendtársainak, hogy ha halála után a mennybe kerül, akkor a kegyelem rózsaesőjét fogja hullatni minden hozzá fohászkodóra. Azért vagyunk itt, hogy emlékeztessük őt az ígéretére, hogy szüntelenül közbenjárjon mindnyájunk üdvössége érdekében; ő legyen a vezetőnk az életszentséghez vezető úton, ahol növekedhetünk az Isten iránti szeretetben – fogalmazott Margit nővér.

Versegi Beáta nővér, a közösség pécsi rendházának vezetője az 1873-ban született Kis Szent Teréz életéről, missziós küldetéséről beszélt, amiből megtanulhatjuk, hogyan lehet felnőttként is gyermeki bizalommal fordulni Isten felé.

Teréznek óriási nagy vágyai voltak, melyekről nehézségek közepette sem mondott le, hanem megtanulta felfedezni, hogyan tudja azokat a saját életkörülményei mellett megélni. Teréz megfogalmazta és kimondta, hogy nagy szent szeretne lenni; kereste, megtalálta és megélte a dicsőség egyetlen módját, amelyik nem mulandó: a szeretet képességét.

Kis Szent Teréz azt tanítja számunkra, hogy merjünk nagyot álmodni, és utat mutat, hogy a körülményeink hétköznapiságában hogyan lehet a végtelenre irányuló vágyat megvalósítani

emelte ki Beáta nővér.

Az imaest személyes tanúságtételekkel folytatódott, melyekben a tanúságtevők megosztották, hogy Kis Szent Teréz közbenjárása hogyan változtatta meg alapjaiban az életüket.

Ezután a résztvevőknek tollat és papírt osztottak, hogy szabadon megfogalmazzák és leírják személyes kéréseiket, melyek beteljesüléséhez Kis Szent Teréz közbenjárását kérik. A kérést lezárható borítékba tették, és a leveleket szimbolikusan Teréz portréja elé helyezték.

Ezt követően a Nyolc Boldogság Közösség tagjai egy éven át imádságban kérik Kis Szent Teréz közbenjárását, és egy év múlva, a következő rózsaeső imaest alkalmán mindenki megoszthatja, hogyan járt közben érte a szent.

Miközben papírra vetették a személyes kéréseket, Kis Szent Teréz szavai szóltak megzenésített versein keresztül a hozzá fohászkodókhoz.

Végül Mikovics Krisztina nővér, a közösség pécsi alapításának harmadik tagja bemutatta a Nyolc Boldogság Közösséget és annak magyarországi közösségeit, majd az imaest zárásaként a résztvevők Kis Szent Teréz közbenjárására imaharmincadot végeztek a nővérek vezetésével.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria