Konferenciát rendeznek a Vatikánban a teremtésvédelemről három évvel a Laudato si’ megjelenése után

Kitekintő – 2018. június 30., szombat | 12:04

Három éve, 2015. május 24-én tette közzé Ferenc pápa a Laudato si’ kezdetű enciklikáját. Az évforduló alkalmából az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma nemzetközi konferenciát szervez a környezetvédelemről július 5–6-án a Vatikánban.

Június 26-án tartott sajtótájékoztatót a konferenciáról a Szentszék sajtótermében Peter Turkson bíboros, a dikasztérium prefektusa, illetve Flaminia Giovanelli titkárhelyettes.

A tanácskozáson szakemberek, fiatalok és őslakos népek képviselői vesznek majd részt. A konferencia címe: Megóvni közös otthonunkat és az élet jövője a Földön; célkitűzése pedig, hogy áttekintsék a bevált gyakorlatokat, és példát adjanak a Laudato si’ kezdetű enciklika tanításától a cselekvésig minden téren és minden – egyéni, társadalmi, politikai és egyházi – szinten.

Turkson bíboros a sajtótájékoztatón rámutatott: három évvel a közös otthonunk védelmében kiadott enciklika megjelenése után elmondható, hogy Ferenc pápa szavai profetikusnak bizonyultak az egész egyetemes Egyház számára. „A Szentatya retorikai kérdése arról, hogy milyen világot szeretnénk átadni az utánunk következőknek, arra hív bennünket, hogy szembenézzünk a teremtett világ kihívásaival, mert az ember még építhet egy közös otthont. A pápa optimizmusa ad ösztönzést az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériuma munkájának.”

Turkson bíboros kiemelte, hogy el kell jutni a szavaktól a tettekig ahelyett, hogy a nemzeti kormányok cselekvésére várnánk. Elsősorban alulról kell építkezni, a hívő közösségektől kell elindulni, akikhez el kell juttatni a Laudato si’ enciklika üzenetét. Ezért a júliusi kétnapos vatikáni tanácskozáson bemutatják majd a különböző helyeken eddig bevált gyakorlatokat, beleértve azokat is, amelyeket a Vatikánban valósítottak meg. Ezek közé tartozik, hogy az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériumánál az étkezésekhez régebben használt minden műanyag flakont és eszközt eltávolítottak.

Flaminia Giovanelli, a dikasztérium titkárhelyettese arról beszélt, mi vezetett odáig, hogy megszervezzék a vatikáni konferenciát. Elsősorban az, hogy Ferenc pápa enciklikájának középpontjában a nemzedékek közötti igazságosság áll, „tehát úgy kell továbbadnunk a jövőbeli nemzedékeknek ezt a földet, ahogy kaptuk”. Fontos azonban az is, hogy figyelmet fordítsunk a jelenre, így a köztünk élő szegényekre is, akiket a környezeti katasztrófák elsősorban sújtanak. A konferencia programjának kidolgozásakor ezeket a szempontokat tartották szem előtt.

Joshtrom Kureethadam, a dikasztérium munkatársa arról beszélt, hogy a konferenciát a katolikus klímavédelmi mozgalommal (Global Catholic Climate Movement, GCCM), a Nemzetközi Karitásszal (Caritas Internationalis) és a katolikus fejlesztési ügynökségek nemzetközi szövetségével (Coopération Internationale pour le Développement et la Solidarité, CIDSE) partnerségben szervezik. Várhatóan jelen lesz a mexikói diplomata, Patricia Espinosa is, aki az ENSZ-nak az éghajlatváltozási keretegyezményével (UNFCCC) foglalkozó főtitkára. Nicholas Stern közgazdász és más nemzetközi szintű környezetvédelmi szakemberek részvételére is számítanak a konferencián. Jelen lesznek továbbá fiatalok, illetve őslakos népek képviselői a Kongó-medencéből és Amazóniából.

Joshtrom Kureethadam beszámolt a Szentszék által alkalmazott bevált gyakorlatokról is. „Minden műanyag flakont és poharat eltávolítottunk a dikasztériumból. Ezt a kezdeményezést igyekszünk kiterjeszteni a San Callisto egész épületegyüttesére. Célunk a széndioxid-semlegesség (amikor egy cég a tevékenységei során a lehető legkisebbre csökkenti karbonlábnyomát, majd a maradék karbonkibocsátásokat ellentételezi – a szerk.) elérése. Jó példával kell elöljárni” – tette hozzá a dikasztérium munkatársa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria