Könyv készült a Csíksomlyón épülő néprajzi emlék- és élményparkról

Kultúra – 2024. január 25., csütörtök | 13:52

Január 13-án mutatták be a Szegedi Dóm Látogatóközpontban a Csíkszeredán épülő néprajzi emlék- és élményparkot és az erről szóló, Csinta Samu és Kurkó János György (a kezdeményezés megálmodója és mecénása) által írt, Szú, moly, rozsda című könyvet.

Az erdélyi magyar tárgyi, szellemi és lelki örökség megőrzését szolgálja majd a Csíksomlyón épülő néprajzi emlék- és élménypark – hangsúlyozta a rendezvényen Csák János kulturális és innovációs miniszter, és kiemelte: az állam önmaga nem tud alkotni, csak oda tud állni az alkotó emberek mögé. Ezért is olyan fontos, hogy szerte a Kárpát-medencében vannak olyan emberek, akik már-már szerzetesi elhivatottsággal hajlandók időt, pénzt, fáradtságot nem kímélve alkotni. Kurkó János György tizenöt éve egyedül fejleszti a parkot megalapozó gyűjteményt, a kredencektől kezdve a cséplőgépekig gyűjti a szellemi örökséget megtestesítő tárgyi emlékeket. Tulajdonképpen önmaga mecénása, sikeres vállalkozásainak eredményét fordítja terve megvalósítására.

Kurkó János György a park terveit bemutató előadásában felidézte: egy bukovinai utazása során vette észre, hogy némelyik faluban a házak nagyon hasonlítanak a székelyföldiekre, az egyik templom pedig szakasztott mása volt a szülőfalujában állónak. Ezt követően kezdte el gyűjteni a tárgyakat, gépeket, épületeket. Az elmúlt 11-12 évben több mint 70 ezer tárgyat gyűjtött össze, ezek ma 6500 négyzetméternyi raktárban állnak.

A csaknem hathektáros parkban a 19. századi és 20. század eleji falut és várost bemutató egység mellett megismerhetők lesznek a határban végzett tevékenységek is, mint például a pásztorkodás, a mész- és szénégetés. Világrekordnak számít, hogy a látogatók 117 mesterséggel találkozhatnak majd itt – mondta a gyűjtő mecénás.

Több mint 130 épületet építenek fel – közölte a vállalkozó, hangsúlyozva, fontosnak tartja, hogy a tágan vett Erdélyben élő magyarság fontos épületei mellett az itt élő tizenhárom más nemzetiség emlékeit is bemutassa.

A városi egység 18 egykori ingatlant újjáépítve Csíkszereda egykori – az 1980-as években teljes egészében lebontott – főutcáját, a Kossuth utcát jeleníti meg. Itt áll majd a városháza, a csendőrség, a tűzoltóság, a nyomda, az iskola, az óvoda, egy fotográfusműhely, néhány fontos kereskedő üzletének mása is. A Bécsben föllelt tervek alapján újjáépítik a gyimesbükki magyar–román vámot is, a park fogadóépülete pedig a tusnádfürdői egykori vasúti indóház lesz.

Böjte Csaba ferences szerzetes a rendezvényen úgy fogalmazott: a Kurkó János György által megálmodott park olyan lesz, mint Noé bárkája – azokat az emlékeket gyűjti össze, melyek egyébként elporladnának, de nemcsak az épületek, a tárgyak maradnak meg, hanem azoknak a mesterségeknek a fogásai is, melyeket bemutatnak ott.

Forrás: MTI

Fotó: Lehoczky Péter/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria