Megújult a pákozdi templom tornya – KÉPRIPORT

Hazai – 2022. november 8., kedd | 9:51

Az „Egyházi épített örökség védelme” elnevezésű pályázati támogatásból elkészült a pákozdi római katolikus templom tornyának helyreállítása. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök november 5-én ünnepi szentmise keretében áldotta meg a felújított templomtornyot.

A pákozdi műemlék jellegű katolikus templom szentélye a 14. században már állt, sziklatalapzatra épült román stílusban. A mai szentélyben középkori részletek mutatják ezt: az egykori sekrestyebejárat és a szószékhez vezető ajtó kőkerete. A 18. század elején a reformátusok által elhagyott romos állapotú templomot átépítették, és 1720-ban Szent József tiszteletére szentelték fel.

A hívek lelkipásztori gondozását a veszprémi püspök előbb a komáromi jezsuiták többi Fejér megyei falujával együtt a váli, majd 1721 után a pázmándi plébániára bízta. Acsády Ádám püspök 1736-ban nem tudta elérni, hogy Sukoró és a távolabbi Seregélyes katolikus híveinek Pákozdhoz rendelésével megszervezhessék a pákozdi plébániát. Anyakönyveik 1785-től maradtak fenn.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kovács Marcell

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria