Ombudsman révén próbálják megakadályozni a marosvásárhelyi iskola újraindulását

Külhoni – 2018. augusztus 17., péntek | 11:42

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) az ombudsman (romániai nevén: a nép ügyvédje) révén próbálja megakadályozni a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium újraindítását – jelentette be egy augusztus 16-i marosvásárhelyi sajtótájékoztatón Cristian Chirtes szenátor, a párt Maros megyei elnöke.

A politikus – az Agerpres hírügynökség jelentése szerint – Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök Orbán Viktor miniszterelnöknek adott ajándékának nevezte a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozásáról egy hete hozott minisztériumi rendeletet.

Hozzátette, két mód van a rendelet törvényességének az ellenőrzésére: a rendelet közigazgatási bíróságon való megtámadása, illetve a nép ügyvédje felkérése arra, hogy forduljon az alkotmánybírósághoz. A PNL ez utóbbit választotta.

A szenátor azért tartotta elfogadhatatlannak az ügy miniszteri rendelet útján történő rendezését, mert – mint fogalmazott – ezt az ügyet az Alkotmánybíróság lezárta, amikor alkotmányellenesnek nyilvánította az iskola létrehozásáról elfogadott törvényt. Szerinte azért sem lehet létrehozni az iskolát, mert a Maros megyei törvényszék korábban jogerősen érvénytelenítette az iskola korábbi létrehozását.

Cristian Chirtes úgy vélte: a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) Liviu Dragnea PSD-elnökön keresztül sikerült csendben átvinnie az akaratát, és ezzel feszültséget kelt Maros megyében. „Kiváncsiak vagyunk, hogyan sikerült kibocsátani az (iskola létrehozásáról szóló) rendeletet átnyúlván egy alkotmánybírósági és egy törvényszéki határozaton”– jelentette ki a szenátor.

Korábban a szintén ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei képviselője, a magyarellenes nézeteiről ismert Marius Pascan jelentette be, hogy pártja a közigazgatási bíróságon támadja meg a minisztériumi rendeletet. A PMP ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő Pascan úgy vélte: a rendelet alkotmányellenes, sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció elvét, továbbá a diszkriminációmentesség és az állampolgárok egyenjogúságának elvét.

A marosvásárhelyi iskolaügy rendezésére több ízben is ígéretet tett Liviu Dragnea, a Romániában kormányzó PSD elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, miután Budapest nemzetközi szintre emelte a kérdést, és kilátásba helyezte, hogy megvétózza Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD).

Forrás: MTI

Fotó: Székelyhon

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria