Papszentelést ünnepeltek Tihanyban

Megszentelt élet – 2022. november 6., vasárnap | 20:56

November 5-én, szombaton, Szent Imre herceg ünnepén Udvardy György veszprémi érsek áldozópappá szentelte Czakó Dávid András bencés szerzetest.

Az ünnepi szentmisén a templomot megtöltötték a tihanyi és környékbeli hívők, az András atya szülővárosából, Hévízről érkezett zarándokok, a magyarországi bencés szerzetesközösségek képviselői, az egyházmegyés papok, az apátság barátai, a bencés diákok és öregdiákok.

Udvardy György érsek szentbeszédében megemlékezett Szent Imre hercegről, aki a hagyomány szerint Veszprémben, a Szent György-kápolnában tett szüzességi fogadalmat, ezzel áldozatot, önmegtagadást vállalva a fiatal keresztény magyar államért. „A papi szolgálat lényeges eleme a lelki, testi tisztaság, az önzetlen istenszolgálat, az emberek megszentelése” – hangsúlyozta a főpásztor.

A papszentelés szertartása a szentbeszéd után következett: a szentelendő először ígéretet tett az evangélium hirdetésére, a szentmisének és a szentségeknek az Egyház kétezer éves hagyománya szerinti végzésére, a szerzetesközösség vezetőjének és a megyéspüspöknek való engedelmességre, a Krisztus szerinti áldozatos papi életre.

Ezt követően a Mindenszentek litániáját énekelték, mialatt a szentelendő az önátadás jeleként a szentély kövezetén feküdt.

Majd Udvardy György érsek és a jelen lévő papok rátették kezüket a jelölt fejére, közölve vele a Szentlélek erejét. A kézrátétel visszavezethető az ősegyház koráig, az apostolok idejéig, ezzel adják át a papi megbízatást.

Ezután a felszentelő imádság következett, majd a beöltöztetés a miseruhába, a kezek megkenése szentelt olajjal és a miséző kehely és az ostyatartó tányérka átadása.

* * *

András atya Hévízen született 1989-ben. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett. Hittudományi tanulmányait Budapesten és Rómában végezte. Lelkipásztori szolgálata mellett az apátság boltjainak és konyhájának vezetője.

A Tihanyi Bencés Apátságban 14 szerzetes szolgál, közülük 11-en papok. Tihany és a környék lelkipásztori ellátása mellett fontos szolgálatuk a gyóntatás, lelkivezetés.

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság

Fotó: Pados Adrián, Tihanyi Bencés Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria