Szerbiába és Montenegróba látogat Parolin bíboros államtitkár

Kitekintő – 2018. június 28., csütörtök | 10:54

Szerbiába és Montenegróba látogat Pietro Parolin bíboros államtitkár június 27. és 30. között. Utazásának célja, hogy megerősítse a kapcsolatokat a Szentszék, valamint Szerbia és Montenegró között. Ez az első alkalom, hogy a szentszéki államtitkár a Balkán-félszigetnek erre a részére látogat.

Megkezdte hivatalos látogatását Montenegróban és Szerbiában Pietro Parolin bíboros államtitkár. Elfogadva az államfők és a püspökök meghívását, a főpásztor három napot tölt Podgoricában. A montenegrói fővárosban találkozik a legfőbb állami és egyházi méltóságokkal, valamint az ortodox és muszlim vallási vezetőkkel.

Először Duško Marković miniszterelnökkel és Milo Đukanović elnökkel találkozik. Csütörtökön az országház elnökével, majd a kulturális miniszterrel folytat megbeszélést Montenegró ősi fővárosában, Cetinjében. Délután Bar város papságával találkozik a tuzii ferences plébánián. A főpásztor a bari érsekség székhelyén száll meg.

Pénteken reggel szentmisét mutat be az új Szent Péter-székesegyházban; a liturgia végén Rrok Gjonlleshaj érsek vezetésével találkozik a helyi közösséggel.

Parolin bíboros június 30-án Montenegróból Szerbiába utazik, ahol Aleksandar Vučić elnök fogadja, a szerb miniszterelnökkel és a külügyminiszterrel együtt. A főpásztor Újvidéken szentmisét mutat be a Szent Cirill és Metód nemzetközi püspöki konferencia tagjaival. A szertartást követően felavatják a püspöki kar új székhelyét.

A bíboros államtitkár látogatása fontos lépés a Szentszék, valamint Szerbia és Montenegró közötti kapcsolatok megszilárdításában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria