Templombúcsút ünnepeltek Szatmárnémetiben

Külhoni – 2014. december 8., hétfő | 8:56

December 6-án, Csodatévő Szent Miklós napján tartotta templombúcsúját a Szatmárnémeti Szent Miklós Egyházközség: védőszentjüket köszöntötték, és hálát adtak az elmúlt 25 évért, amióta a görögkatolikus egyház – hosszú évekig tartó üldöztetés után – ismét szabadon gyakorolhatja vallását.

Vasile Bizău máramarosi megyéspüspök vezette a Szent Liturgiát közel húsz áldozópap koncelebrálásával. Az ünnepre a környező falvakból és a határon túlról is érkeztek hívek.

A templomot megtöltő jelenlévőket a főpásztor magyarul köszöntötte, majd románul folytatta szentbeszédét. „Kettős ünneplésre gyűltünk ma össze. Elsősorban azért, mert Szent Miklóst, a templom és az egyházközség védőszentjét köszöntjük, másrészt mert hálát adunk azért a huszonöt évért, amelyben egyházunk – hosszú évekig tartó üldöztetés után – ismét szabadon gyakorolhatja vallását” – mondta. Majd felhívta a figyelmet arra, milyen sok közös vonás van Szent Miklós kora és napjaink között. Az ünnep szentjének két erényén – a jóságon és a szelídségen – keresztül mutatta be, mennyi mindenre tanít ő bennünket, hiszen úgy tudott jót tenni, hogy nem várt elismerést, másrészt annyira közismertté vált, hogy ma is az ő nevében igyekszik mindenki adakozni.

A püspök az ünnepi evangélium szavaival arra hívta fel figyelmet, hogyan tapasztalta meg a görögkatolikus egyház a kommunizmus idején, és miként kell értenünk ma azt, hogy „Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa”.

A Szent Liturgia végén körmenet, miroválás (megszentelt olajjal megkenés) és antidórosztás (megáldott kenyér, búza, bor vagy olaj osztása) is volt.

A negyed évszázadért való hálaadásra október 9-étől minden héten Szent Miklós-nagykilenceddel készültek az egyházközség hívei. 1989-ben a Szatmárnémeti Szent Miklós Egyházközség volt az első a partiumi görögkatolikus közösségek közül, amely visszatért ősei hitéhez, s ezt huszonöt éven át, minden templombúcsú alkalmával triduum keretében (háromnapos ájtatosságsorozattal) ünnepelte meg.

A mostani különleges alkalomra Szent Miklós-kilenced füzetek címmel megjelentették a kilenced során elhangzott lelkigyakorlat-sorozat teljes anyagát. A kiadvány végén megtalálható a Szent Miklós-nagykilenced imádság azok számára, akik mint jámborsági gyakorlatot a szokásosnál intenzívebb imádságban szeretnék kilenc napon keresztül végezni, szeretteikért, egyházukért, illetve önmagukért felajánlani.

Fotó: Szatmárnémeti Szent Miklós Egyházközség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria