Tíz éve indult el a Pázmány Szenior Egyetem

Hazai – 2024. szeptember 6., péntek | 13:00

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán működő Pázmány Szenior Egyetem (PSZE) 10. tanévét kezdi meg szeptemberben. A jubileumi tanév ünnepélyes megnyitója szeptember 10-én lesz az egyetem Szentkirály utcai épület Szent II. János Pál pápáról nevezett dísztermében. A beiratkozás az új kurzusokra szeptember 2-től 16-ig tart.

Az öregkor hivatás. Nem jött még el az ideje annak, hogy behúzzuk az evezőket a csónakba.”
Ferenc pápa

A programban a rektori és dékáni köszöntőket követően Zarándoklás és tudomány címmel tudományos kiselőadások hangzanak el. Az előadásokat a PSZE Kuratóriumának tagjai – a BTK oktatói – tartják. A megnyitóhoz kapcsolódóan Az ismeretszerzés zarándokútján címmel a PSZE történetét bemutató kiállítást is megtekinthetik a résztvevők.

A rendezvény nyitott, de regisztrációhoz kötött!

A Pázmány Szenior Egyetem 2024-es őszi félévének programja:

Az évek során népszerűvé vált Pázmány Szenior Egyetem (PSZE) őszi szemesztere szeptember közepén kezdődik.

Idén három tudományági (művészettörténet, történelem, irodalom) és egy tudományközi (interdiszciplináris) kurzust hirdetnek meg.

1. Örök antikvitás – meghosszabbítva!

A művészettörténeti kurzus visszatér egy korábbi népszerű témához Örök antikvitás – meghosszabbítva! címmel. Az előző tanév őszi féléve az európai művészet történetét mint reneszánsz mesterművek sorozatát mutatta be. Mivel a téma kimeríthetetlen, a kurzus ebben a félévben is folytatja az európai művészet nagy korszakainak és mesterműveinek részletes bemutatását. A képzés ezúttal a középkor helyi jelenségeire összpontosít (a gepidák és az avarok viszonya az antik örökséghez, illetve, hogy hogyan jelentkezett az összeurópai megújulás a 12. századi Magyarországon); az újkorban Itália és annak az északiakra gyakorolt hatása kerül előtérbe. A modern kor egyetemes és hazai jelenségei is szóba kerülnek, és kitérnek az antikvitás recepciójának a múzeumok fejlesztésére gyakorolt hatására.

2. Napszekéren a vikingektől a skandináv jóléti államokig

A történelemkurzus az északinak nevezett országok (Dánia, Feröer-szigetek, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország) történelmi fejlődését, kultúráját és sajátosságait mutatja be. Kietlen tájak, vikingek, romantikus festők, komor filmek és a világ legboldogabb nemzetei. A fontos történelmi sarokpontok felvázolása mellett az itt lakó nemzetek nyelvét, irodalmát, képzőművészetét, komoly- és könnyűzenéjét, filmművészetét és építészetét sorra véve a félév végére mindannyian közelebb érezhetjük magunkat e zord tájak lakóihoz.

3. Szép új világ? Utópia és disztópia az irodalomban II.

Az irodalomkurzus folytatja az előző félévben Szép új világ? Utópia és disztópia az irodalomban címmel tárgyalt témát. Többek között olyan szerzők művei kerülnek sorra, mint Cervantes, Dosztojevszkij, Hesse, Wells, Huxley, Orwell. Az utópia szó – legszűkebb értelmében – olyan társadalomelméleti elképzelés, amely egy az adott korban megvalósíthatatlannak látszó, eszményi társadalmi berendezkedést rögzít. Tágabb (átvitt) értelemben véve az utópia bármilyen fantasztikus színezetű társadalomelméleti elképzelés. Az adott korban irreálisan rossznak, embertelennek mutatkozó társadalomképeket pedig negatív vagy ellenutópiáknak, disztópiáknak nevezik. Az utópia és a disztópia minden korban tükörként szolgál: a saját világ jellemzőit új színben tüntetik föl, eltávolítják az olvasótól, relativizálják, megkérdőjelezik.

4. A világ varázstalanodása: számvetés a szekularizációról

Az interdiszciplináris kurzus arra keresi a választ, hogy a mai körülmények között milyen lehetőségei vannak a kereszténységnek saját üzenete érvényesítésére. Az olvasók számára érdekes lehet az aktuális téma bővebb ismertetése. Bár évtizedeken keresztül egyértelműnek tűnt, hogy a modernizálódással együtt jár a vallástalanodásként felfogott szekularizáció, mára azonban sok jelenség megingatta ezt az elképzelést. A vallásosság újraéledése, új vallási mozgalmak születése cáfolni látszik a szekularizmus elkerülhetetlenségét. Jelentős gondolkodók tárgyalják nemcsak a szekuláris korszak sajátosságait, hanem a világ egyes területeinek szakralizálódását, amilyen a művészet vagy a politika.

A tudományági kurzusok hibrid (jelenléti és online), az interdiszciplináris kurzus online formában indul.

Az előadások helyszíne: PPKE BTK, Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1. (Sophianum)

A beiratkozás szeptember 2-től 16-ig tart.

Részletes információk ezen az oldalon olvashatók, jelentkezni a kurzusokra pedig ITT lehet.

A Pázmány BTK szeretettel várja régi és új hallgatói jelentkezését!

Forrás és illusztráció: PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria