XVI. Benedek emeritus pápáért is hálát adtak Veszprémben szilveszterkor

Hazai – 2023. január 2., hétfő | 18:00

Udvardy György érsek mutatott be december 31-én év végi, hálaadó szentmisét Tornavölgyi Krisztián esperes, plébánossal, érseki irodaigazgatóval, valamint Tamás Zoltán káplánnal együtt a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templomban.

A főpásztor a liturgia kezdetén elmondta: „a mai hálaadásunkat különös módon is ki kell terjesztenünk, hiszen XVI. Benedek emeritus pápánk hazatért az atyai házba, befejezte a földi szolgálatát az Egyházban mind tanítóként, mind az Egyháznak legfőbb elöljárójaként, mind csendes imádkozóként”. Tanított az életével, tanított csendes visszavonultságával, és most hálát adunk érte – tette hozzá.

Udvardy György érsek szentbeszédében kiemelte: hálával fejezzük ki azt, akik vagyunk, hálával fejezzük ki kapcsolatainkat, teremtettségünket, értékeinket, mindazt, amihez erővel ragaszkodunk és amivel őszintén szembenézünk. Amikor visszatekintünk és szeretnénk hálát adni, akkor azt nagyon sok szempont alapján tehetjük. Kiemelkednek a leginkább érdekes események, az örömteliek. Kiemelkednek a fájdalmak. Megérintenek a kudarcok.

A kérdés mindig az, mi alapján fogalmazom meg, mi történt bennem. Az örömeim, az érzéseim, a kudarcaim vagy a szenvedéseim által? Mi fog hálaadásra ösztönözni? Óriási kincs, ajándék, hogy a hálaadásunkat mindazért, akik mi ebben az esztendőben voltunk, vagyunk, amivé növekedtünk, az Egyházban tehetjük.

A főpásztor személyes élményein keresztül megemlékezett XVI. Benedek emeritus pápáról is, akiről elmondta: aktív pápasága alatt biztos kézzel vezette Egyházunkat, amiért, az igazságáért, megtisztulásáért Ő sokat küzdött.

Udvardy György érsek a szentmise végén Istentől áldott új esztendőt kívánt mindenkinek; együttműködést Istennel, mert Ő nekünk adta az időt, az életünket, a meghívást, valamint reménykedhetünk abban, hogy az előttünk álló esztendő is sok-sok áldásban fog bővelkedni.

Régi mondás, tartsuk mi is: múltunkat Istenünk irgalmába ajánljuk, jelenünket az Ő gondviselésébe, a jövőnket pedig az Ő áldására bízzuk.

A szentmisét csendes szentségimádás követte XVI. Benedek emeritus pápa lelki üdvéért.

Udvardy György érsek szentbeszéde teljes terjedelmében ITT, a beszámoló alján olvasható.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria