Zenari bíboros: Példátlan humanitárius katasztrófa sújtja Szíriát

Kitekintő – 2018. június 27., szerda | 14:56

A szíriai apostoli nuncius, Mario Zenari bíboros felszólalt a Pápai Gergely Egyetem és az Astalli-központ által szervezett konferencián június 19-én a Menekültek Világnapja alkalmából.

Amikor Szíriára gondolunk, két kép jelenik meg szemünk előtt – fogalmazott az apostoli nuncius. – Az egyik Michelangelo Pietája, amely előtt mindig megállok a Szent Péter-bazilikában. A szoborban felismerhetjük Szíriát, amely karjában tartja saját gyermekeit, halottak és sebesültek ezreit. A másik az irgalmas szamaritánus: Szíriát rablók támadták meg, és az út szélére vetették.

A hét éve tartó háborúról szólva Mario Zenari bíboros kiemelte a nők és a gyermekek helyzetét; mint mondta, leginkább ők fizetik meg e konfliktus árát, amely utcai felkelésekből robbant ki, és ma a világ öt legfélelmetesebb hadseregének részvételével zajlik. Aleppó keleti részén két- és hatezer között van azoknak a gyermekeknek a száma, akik egyedül élnek az utcákon; sokan közülük éhen halnak, vagy a hideg miatt vesztik életüket. A nőknek akár kilenc gyermeket is egyedül kell eltartaniuk – férjük vagy meghalt a háborúban, vagy eltűnt.

A világ menekültjeinek egynegyede szíriai. Összesen tizenkétmillióan hagyták el az országot, vagy kényszerültek kitelepítésre. Álmuk az, hogy hazatérhessenek tűzhelyeik mellé – fogalmazott Szíria apostoli nunciusa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria