„Nem elegendőek a beszédek, konkrét gesztusokra van szükség” – A pápa üzenete a 44. Rimini Meetingre

Ferenc pápa – 2023. augusztus 22., kedd | 9:46

Augusztus 20. és 25. között zajlik a Comunione e Liberazione katolikus mozgalom által évente megrendezett Rimini Meeting, a népek közötti barátság találkozója. Ferenc pápa arra buzdította a résztvevőket, hogy Jézushoz hasonlóan közelítsenek másokhoz, és segítsenek nekik Istennel találkozni, különösen a megpróbáltatások idején.

Ferenc pápa augusztus 18-án, pénteken közzétett üzenetében, amelyet Pietro Parolin bíboros államtitkár írt alá, bátorítást küldött a Rimini Meetingre, a népek közötti barátság találkozójára, amelyet 1980 óta minden évben augusztus végén rendeznek meg az észak-olaszországi tengerparti városban, Riminiben. A találkozó idei témája: „Az emberi lét kimeríthetetlen barátság”. A Comunione e Liberazione Mozgalom által megrendezett Rimini Meetingre minden évben nagy számban érkeznek a hívek. Az egyhetes találkozón magas rangú vendégek vitatnak meg fontos kérdéseket kerekasztal-beszélgetéseken; továbbá különféle kiállításokat és tevékenységeket kínálnak az érdeklődőknek, a családoknak és a gyermekeknek egyaránt.

Ferenc pápa üzenete az idei rendezvényre a világot sújtó háborúk megemlítésével kezdődött. A Szentatya hangsúlyozta, hogy a Rimini Meetingre olyan időszakban kerül sor, amikor „a háború és a megosztottság haragot és félelmet szít a szívekben, és a többségtől eltérő embereket gyakran riválisnak tekintik. A globális és mindent átható kommunikáció hatására ez a széles körben elterjedt hozzáállás mentalitássá válik, a különbségek az ellenségeskedés tüneteként és a gyűlölködés egyfajta járványaként jelennek meg”. Ebben az összefüggésben a pápa szerint a rimini találkozó témája bátornak tűnik, „mert egyértelműen szembemegy a trenddel egy olyan időszakban, amelyet az individualizmus és a közömbösség jellemez, amely magányt és mások kiselejtezésének számos formáját eredményezi”.

Ebből a helyzetből saját erőből nem lehet kikerülni: „Az emberiség mindig is megtapasztalta ezt: senki sem menekülhet meg egyedül.” Ezért a történelem egy adott pillanatában Isten elküldte Fiát, aki barátként mutatkozott be. „A feltámadt Krisztus Lelke megtörte a magányt azáltal, hogy barátságát tiszta kegyelemként adta az embereknek” – hangsúlyozta a pápa.

A fiatalokhoz szólva a Szentatya az igaz barátság értékét emelte ki, amely kitágítja a szívet: „A hűséges barátok az Úr szeretetének, vigasztalásának és szerető jelenlétének tükrei.” Ferenc pápa arra is emlékeztetett, hogy pápaságának és tanítóhivatalának egyik jellemzője a másik ember mint testvér iránti nyitottság. Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű enciklikájára utalva a pápa a társadalmi barátság fontosságát emelte ki, és megoldásként mutatta fel „még a legdrámaibb helyzetekben is – még háború esetén is – amikor ez hiteles [...] egy társadalomban, és ez az igazi egyetemes nyitottság lehetőségének feltétele”.

A barátság törvényét – folytatta üzenetében a Szentatya – Jézus fektette le, amikor azt mondta, nincs nagyobb szeretete senkinek annál, mint aki életét adja barátaiért. Ferenc pápa ezért arra kéri „a keresztényeket és minden jóakaratú embert, hogy ne maradjanak süketek a világunkból Istenhez feltörő kiáltás láttán. Nem elegendőek a beszédek, inkább konkrét gesztusokra és közös döntésekre van szükség, amelyek a béke kultúráját építik ott, ahol mindannyian élünk” – hívta fel a figyelmet a pápa. Arra szólít, hogy tegyenek erőfeszítéseket a barátság szintjén az egymástól eltérő emberek között.

Ferenc pápa reményét fejezte ki, hogy a „népek közötti barátság találkozója” továbbra is előmozdítja a találkozás kultúráját, amely mindenki számára nyitott, és amelyből senki sincs kizárva. „Minden résztvevő tanuljon meg egy kicsit Jézus módjára közeledni másokhoz, aki mindig kinyújtja a kezét, aki mindig igyekszik felemelni, meggyógyítani, boldoggá tenni az embereket, és elősegíteni, hogy találkozzanak Istennel.”

Üzenete végén a pápa annak a vágyának adott hangot, hogy a találkozás elősegíti a társadalmi barátságot, és apostoli áldását adta a Rimini Meeting minden résztvevőjére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: (archív) ANSA; (archív) Vatican News Facebook-oldala; Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria