Boldog Romero érsek alakját állítja középpontba a 2019-es panamai ifjúsági világtalálkozó

Kitekintő – 2016. augusztus 13., szombat | 13:01

Boldog Oscar Romero érsek, san salvador-i vértanú alakját állítják az esemény középpontjába a következő, panamavárosi ifjúsági világtalálkozó szervezői. Az eseményről José Luis Lacunza Maestrojuán panamai bíboros nyilatkozott a L’Osservatore Romano vatikáni napilapnak.

Arra a kérdésre, hogy hogyan fogadta Ferenc pápa döntését, Lacunza bíboros elmondta: nagy örömmel, de nagy kihívást jelent számára, Panama és a helyi egyház számára is. Hatalmas erőfeszítést kell tenniük, hogy méltón válaszoljanak mindarra, ami a nagyszámú fiatal befogadásával együtt jár. Reményét fejezte ki, hogy sokan útra kelnek majd Közép- és Dél-Amerikából. Az ország sokfelől jól megközelíthető és ez lehetőséget nyújt sok fiatalnak, hogy olcsón és gyorsan eljusson a rendezvényre.

Miért akarta egy latin-amerikai pápa éppen Panamát választani? – hangzott a következő kérdés a bíboroshoz. Összhangban van a pápa perifériák iránti aggodalmával, illetve központi helyen fekszik ahhoz, hogy nagy számú közép-amerikai fiatalt be tudjon fogadni, akiknek nem lenne sok lehetőségük egyébként a részvételre. A múlt évben boldoggá avatott Romero érsek, akit szentmise bemutatása közben gyilkoltak meg 1980-ban, áll majd a rendezvény középpontjában mint lelki viszonyítási pont. A legjobban rászorulókat és a kirekesztetteket védelmező pasztorális irányvonala megegyezik Ferenc pápáéval. Olyan ember és lelkipásztor volt, aki védte a mélyszegénységben élők jogait és minden ember szabadságát a katonai és diktatórikus kormány elnyomása ellenére. Ez segíthet hangot adni azoknak a társadalmi csoportoknak, akik felemelkedőben vannak néhány közép-amerikai országban – mutatott rá Lacunza bíboros.

A panamai helyi egyház helyzetéről szólva a bíboros elmondta, hogy Latin-Amerikában a panamai a legősibb szárazföldi egyházmegye. A szigeteken Santo Domingo az első, a kontinensen Panama, amelyet 1513-ban hoztak létre. Nemrég ünnepelték 500. évfordulóját. Ez az egyházmegye volt az evangélium belépésének kapuja és az önmagából kilépő egyház kiindulási pontja Dél-Amerika felé. A döntés tehát elismerés az egyház számára, amely Panamában született és onnan terjedt ki.

A panamai egyház fiatal, tehát nem veszítheti el missziós jellegét, ami a híd szerepben valósult meg. Általa jutott el ugyanis a hit a kontinens más országaiba. Kis egyházról van szó, mint ahogy az ország is kicsi, 80 ezer négyzetkilométeren mintegy négymillió lakos él. Nyolc egyházmegyéje van és az ország 80%-a vallja magát katolikusnak. A nagy számú fiatal hívővel rendelkező panamai egyház elkötelezetten dolgozik a külső és a belső evangelizáció terén. Az egyházmegyék nagy része jelenleg egy pasztorális terv kidolgozásával foglalkozik, az egyház evangelizáló missziójának jelentős megújítása érdekében – mondta el Lacunza bíboros.

José Luis Lacunza Maestrojuán navarrai származású, negyven éve él Panamában. 2015-ben Ferenc pápa kreálta bíborossá annak a tervnek a részeként, hogy a periférián található egyházmegyék főpásztorait hívja meg a Bíborosi Kollégiumba. A bíboros továbbra is az ágostonrendiek öltözetét viseli.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria