Pakisztánban az iszlám fundamentalizmus elleni fellépésre van szükség Ászja Bibi ügyében

Kitekintő – 2016. április 4., hétfő | 9:00

Pakisztánban a hatóságoknak sikerült békés eszközökkel véget vetni a muszlim integralisták tüntetésének Iszlámábádban. Négy napja követelték Ászja Bibi halálra ítélését. Az ötgyermekes keresztény asszony 2009 óta van börtönben, mert igazságtalanul istenkáromlással vádolták meg.

„A pakisztáni kormány küzdelme a szélsőségesek ellen a szavak szintjéről a tettek mezejére kell hogy lépjen” – nyilatkozta Bernardo Cervellera, az Asianews missziós hírügynökség igazgatója a Vatikáni Rádiónak.

„Alapvetően fontos, hogy a fundamentalizmus elleni küzdelem ne pusztán katonai, hanem kulturális szinten is történjen. Ötezer szélsőségest elfogtak már Pakisztánban, de a tálibok húszezer iszlám iskolát nyitottak az országban – figyelmeztetett Bernardo Cervellera. – Ha feltesszük, hogy minden egyes iskolában legalább ezer gyermek tanul, akkor ez több százezer fundamentalistát jelent. Meg kell nézni ezeket az iszlám iskolákat, hogy milyen oktatást nyújtanak, milyen tankönyveket használnak, és a prédikációkat, amelyeket a mecsetekben mondanak. Az állami televízióban olyan műsorok vannak, amelyek felmagasztalják a fundamentalizmust. Ha az ez elleni küzdelem nem teljeskörűen történik, tehát kulturálisan is, és nemcsak katonai és biztonsági megközelítésből, akkor sosem érünk a végére.”

A pakisztáni keresztény asszony ügyével az Európai Parlament alelnöke, Antonio Tajani is foglalkozik. Felhívást tett közzé, hogy a mérsékelt iszlám nyújtson segítséget Ászja Bibi megmentése érdekében. Bernardo Cervellera szerint nagyra értékelendő a kezdeményezés, mert mindannyian tudjuk, hogy az iszlám fundamentalizmus nem terjed ki egészében az iszlámra. Ugyanakkor az is igaz, hogy az iszlám világ megelégszik egyszerűen azzal a kijelentéssel, hogy „ez nem az igazi iszlám, nekünk ehhez semmi közünk”. Pedig igen is van közük hozzá, mint ahogy nekünk, keresztényeknek is, akik részt veszünk a társadalom kérdéseiben. Arra van szükség, hogy a muszlimok is részt vegyenek a társadalomban, lássák és járjanak utána, hogy a Korán tanításából miért forrnak ki ilyen torzulások – hangsúlyozta az Asianews missziós hírügynökség igazgatója.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír