Átszállították XVI. Benedek pápa testét a Szent Péter-bazilikába

Kitekintő – 2023. január 2., hétfő | 10:40

Felravatalozták a vatikáni Szent Péter-bazilikában XVI. Benedek emeritus pápát január 2-án reggel – tájékoztatott a Szentszéki Sajtóközpont, négy fénykép kíséretében. A 2013-ban hivataláról lemondott Szentatya a tavalyi év utolsó napján hunyt el. A hívek három napon keresztül vehetnek búcsút XVI. Benedektől.

A vatikáni tájékoztatás szerint az elhunyt XVI. Benedek testét 7 órakor kezdték elszállítani a a Mater Ecclesiae-kolostorból, ahol előző nap felravatalozták, és 7.15-re érkezett meg a Szent Péter-bazilikába.

Ezt egy rövid szertartás követte Mauro Maria Gambetti bíboros, a bazilika főpapja vezetésével. A szertartás 7.40-ig tartott.

Ezután elvégezték az utolsó simításokat, hogy a bazilika felkészüljön az emeritus pápa előtt a kegyeletüket leróni kívánó hívek fogadására.

A híveknek január 4-ig, szerdáig bezárólag három napjuk lesz az imádságos elköszönésre, amint már korábban tájékoztatott a Szentszéki Sajtóközpont.

Az emeritus pápa 2022. december 31-én reggel 9.34-kor a Mater Ecclesiae-kolostorban hunyt el. XVI. Benedek lemondását követően a kolostorban élt, és az épület kápolnájában ünnepelte a szentmiséket.

Január 1-jén az emeritus pápához legközelebb állók már elbúcsúzhattak tőle a Mater Ecclesiae-kolostorban felállított ravatalnál.

Január 5-én, csütörtökön 9.30-kor kezdődik a temetés a Szent Péter téren, Ferenc pápa vezetésével. Az emeritus pápa azt kérte, hogy a szertartáson mindent az egyszerűség jellemezzen – ahogyan ő maga élt.

*

Megérkeztek az első hívők, valamint az olasz állami vezetők első képviselői az elhunyt XVI. Benedek Szent Péter-bazilikában felállított ravatalához – tájékoztatott pár perccel 11 óra előtt a vatikáni sajtószolgálat.

 

A képek tanúsága szerint Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök és Giorgia Meloni miniszterelnök is lerótta kegyeletét az emeritus pápa előtt.

 

Forrás és fotó: Vatican Media

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria